Strategia Agenţiei de Investiţii Invest Moldova pentru 2025 este ca România să fie prima pe lista ţărilor pe care ne vom focusa, a declarat, vineri, Natalia Bejan, directoarea Agenţiei de Investiţii Invest Moldova.
“Indiscutabil, pentru Guvernul Republicii Moldova, România este partenerul comercial numărul unu. Cele mai multe dintre exporturi merg în România, importurile sunt tot din România. Cele mai mari investiţii le avem în România, criza energetică am rezolvat-o graţie României”, a spus directoarea Invest Moldova, potrivit Agerpres.
Aceasta a precizat că Agenţia de Investiţii de la Chişinău şi-a fixat patru direcţii de acţiune: atragerea de investiţii, promovare export, promovare imagine de ţară şi diplomaţie economică.
Potrivit Nataliei Bejan, Invest Moldova este o instituţie publică în subordinea prim-ministrului, care acordă asistenţă individuală investitorilor străini, dar şi celor locali.
“Am realizat că foarte multe persoane, chiar şi din domeniul economic, nu percep Republica Moldova drept o destinaţie de business. Ajutăm companiile să îşi găsească personal în Republica Moldova, terenuri pe care să construiască, ne implicăm operaţional în toate procesele administrative. Lucrăm în mare parte cu asociaţiile de business şi depunem eforturi pentru exportarea produselor noastre din Republica Moldova”, a precizat directoarea Agenţiei de Investiţii.
Conform unei prezentări a Agenţiei de Investiţii, Republica Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană din iulie 2022, iar în iunie 2024 a început negocierile de aderare.
PIB-ul Republicii Moldova pe anul 2023 a fost de 16,54 miliarde dolari. România îşi menţine din anul 2014 statutul de prim partener comercial al Republicii Moldova.
Structura exporturilor pe 2023 a atins un total de 6,5 miliarde dolari, din care 4,05 miliarde dolari export de bunuri. În procente, exporturile Republicii Moldova au fost către Uniunea Europeană – 65,4% (către România – 35,1%), Ucraina – 14,7% etc.
Importurile au însumat, în 2023, un total de 10,21 miliarde dolari, din care 8,7 miliarde dolari import de bunuri. În procente, importurile au fost din Uniunea Europeană – 48,3% (România – 15%), Ucraina – 12,4%.
Companiile româneşti în Republica Moldova sunt în jur de 1.500, având circa 12.000 de angajaţi. Un miliard de euro este cifra totală de afaceri a companiilor româneşti din Republica Moldova.
Companiile moldoveneşti în România au circa 22.000 de angajaţi, cifra totală de afaceri a acestora fiind în jur de trei miliarde de euro.
Natalia Bejan a mai spus că peste 80% din serviciile publice de afaceri sunt digitalizate, iar taxele sunt extrem de atractive în Republica Moldova.