România, în topul celor mai bune țări europene pentru a investi în proprietăți în 2025

asigurare locuinta Foto: Pixabay

De la randamentul mediu al chiriilor la impozitele pe proprietate, un raport recent a studiat toate elementele pentru a afla care este cea mai bună locație pentru a investi în proprietăți în Europa. Iar România se află în top 3, scrie Euronews.

Investițiile imobiliare nu au fost niciodată atât de fierbinți în țările din Europa Centrală și de Est, unde Lituania și Ungaria oferă cel mai bun randament al investițiilor pentru cei care doresc să facă bani pe piața imobiliară în 2025.

Potrivit unui nou studiu realizat de compania britanică de relocare 1st Move International, care a analizat îndeaproape elementele-cheie ale investițiilor imobiliare, inclusiv ratele impozitului pe proprietate, impozitul pe venitul din chirii și randamentul brut din chirii, Lituania este cea mai bună alegere pentru investițiile imobiliare.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cele mai bune locuri pentru a investi în proprietăți în Europa

În Lituania, capitala Vilnius promite un randament mediu al chiriei de 5,65%, conform celor mai recente date ale Global Property Guide. Prețurile chiriilor sunt ridicate în țară, mai mult de 170% din ceea ce erau în 2015, potrivit OCDE. Impozitul pe venit pentru chirii este moderat, de 15%. Străinii nu sunt restricționați în ceea ce privește achiziționarea de proprietăți. Între timp, prețurile proprietăților au crescut cu peste 10% în al doilea trimestru al anului 2024 comparativ cu anul precedent, potrivit Eurostat, iar tendința probabil va continua, oferind un randament bun al investițiilor.

Estonia se află pe locul al doilea în topul celor mai bune opțiuni pentru investitori. Nerezidenții statului baltic pot, de asemenea, să cumpere proprietăți în țară. Impozitele sunt relativ scăzute, dar prețurile de închiriere sunt ridicate, ceea ce duce la un randament anual brut al chiriilor de aproximativ 4,5% (impozitul pe venit pentru chirii fiind de 20%). Având în vedere că prețurile proprietăților au crescut cu 6,7% în cursul anului până în iunie 2024, se așteaptă ca valoarea investiției să crească în continuare.

România ocupă locul al treilea în acest raport, unde avantajele includ un cost suplimentar de cumpărare relativ scăzut, cuplat cu o rată medie foarte scăzută a impozitului pe venitul din chirii, de 10%, și un randament brut relativ ridicat al chiriilor, de 6,46% pe an.

Citește și:

Bucureștiul, printre cele 7 principale orașe europene pentru investiții imobiliare în 2025

Irlanda este, de asemenea, promițătoare pentru investițiile imobiliare, țara oferind randamente ridicate, în principal datorită prețurilor ridicate ale chiriilor, însă impozitele ridicate ar putea reduce din venitul net anual. Țara se confruntă cu o criză imobiliară, nefiind construite suficiente locuințe pentru populația în creștere, în timp ce prețurile continuă să crească.

Potrivit acestui raport, există, de asemenea, oportunități bune de a investi în proprietăți în țările din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Ungaria, Slovenia și Polonia, unde chiriile sunt ridicate (în Ungaria, 180% din nivelul lor din 2015), dar impozitele sunt moderate.

Prețurile locuințelor au crescut cu 17,7% în Polonia, cu 9,8% în Ungaria și cu 6,7% în Slovenia în cele 12 luni anterioare lunii iunie 2024, potrivit Eurostat.

Care sunt cele mai puțin favorizate locații?

Belgia, Franța și Grecia par să promită cel mai mic randament al investițiilor, conform acestui raport.

Belgia are unul dintre cele mai ridicate costuri de tranzacționare din Europa, iar impozitul pe venitul din chirii poate ajunge cu ușurință la 50%. Randamentul mediu este de aproximativ 4,2%, dar acesta poate fi mai mare în Bruxelles. Prețurile proprietăților au crescut cu 3,4% de la an la an în a doua perioadă de trei luni din 2024.

Franța este considerată a doua cea mai proastă alegere pentru a investi în proprietăți, potrivit raportului, care subliniază că taxele și costurile de cumpărare și închiriere sunt relativ ridicate. De exemplu, rata medie de impozitare a veniturilor din chirii ale investitorilor imobiliari este de 18,28%. Randamentul anual brut al chiriei este de aproximativ 4,5%. Potrivit Eurostat, prețurile proprietăților din Franța au scăzut de fapt cu 4,6% în acest an.

Grecia a ocupat locul al treilea în lista celor mai proaste țări pentru investițiile imobiliare, din cauza costurilor ridicate de cumpărare și a nivelului ridicat al impozitului pe venit, rata medie a impozitului pe venitul din chirii fiind de peste 33%, notează raportul.

Unde doresc oamenii să cumpere?

Spania și Portugalia au fost destinațiile de top pentru cumpărare, potrivit studiului care a analizat care au fost cele mai populare țări pe baza căutărilor Google.

Căutările globale pentru cumpărarea de proprietăți au ajuns la 279.000 între 2023-2024 pentru Spania.

Țara oferă avantaje fiscale nerezidenților pentru investitorii străini, o rată standard de 19% pentru cetățenii UE/SEE sau 24% pentru cetățenii țărilor terțe pentru veniturile impozabile (cum ar fi închirierea unei proprietăți) în Spania.

A doua cea mai căutată țară s-a dovedit a fi Portugalia, cu peste 270 000 de căutări pe termeni de căutare referitoare la cumpărarea de proprietăți în această țară, unde străinii pot cumpăra proprietăți în aceleași condiții ca și localnicii.

Cu toate acestea, popularitatea acestor două țări a dus la o penurie cronică de locuințe la prețuri accesibile pentru localnici. Prețurile nominale ale locuințelor au crescut cu aproape 70% în Portugalia din 2015, potrivit OCDE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.