România rămâne cu depozitele de gaze pe jumătate pline

gaze Sursa foto: Pixabay

România încheie ciclul de extracție gaze (31 octombrie – 31 martie) cu un grad de umplere a depozitelor de 50%, potrivit celor mai noi date Gas Infrastructure Europe, cel mai mare procent înregistrat vreodată la un sfârșit de sezon rece. Media pe toată UE este de 58%, cu un „campion” în Portugalia, care are depozitele pe 87% pline. Volume mari rămase mai sunt în Austria, Spania, Suedia.

Acest lucru înseamnă că au rămas în depozite circa 1,55 miliarde de metri cubi. Iarna blândă și consumul industrial extrem de redus au făcut să nu se consume atât de multe gaze, mai ales că am putut conta, ca de obicei, și pe producția curentă, iar importurile nu au încetat niciodată, fie pe baza unor interese comerciale de moment, fie pe obligații contractuale anterior încheiate.

Cel mai probabil, gazele rămase în depozite vor rămâne acolo până la următorul sezon rece, furnizorii urmând să mai plătească o dată taxa de înmagazinare. Ei au și varianta de a le arunca în piață, dar, în sezonul cald, este greu de crezut că vor avea un cumpărător, pentru că ele sunt deja purtătoare de tarif de tranzit, deci sunt mai sucmpe decât ce se găsește în piață.

De luni, intrăm în ciclul de înmagazinare. În fapt, deja, de o săptămână, înmagazinarea a și început pentru că, în lipsă de consum substanțial, gazele intră în depozite. Și pentru acest an, România, conform directivelor UE, trebui să meargă la cel puțin 90% grad de înmagazinare.

România este printre puținele țări din Europa care pot asigura mare parte din consumul intern din surse proprii. Avem trei mari producători: Romgaz, Petrom și BSOG, în Marea Neagră. De asemenea, avem și legături prin gazoducte cu toți vecinii, cu excepția Serbiei, și putem aduce gaze din import atât pe ruta sudică, prin Bulgaria, cât și din Vest, prin Ungaria.

Din 1 aprilie, conform directorului Transgaz, Ion Sterian, România va începe să tranziteze cantități mari de gaze dinspre Turcia spre Ungaria, cu încasarea tarifelor de tranzit aferente. Turcia și Ungaria au un acord în vigoare pentru livrarea a 275 de milioane de metri cubi anual, gazul urmând să vină prin Bulgaria și România.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *