România riscă să rateze un jalon important din PNRR: Licitația pentru consultanță pe legea pensiilor și salarizării a fost anulată, deși trebuie încheiată până la 31 decembrie / Discuții cu Banca Mondială

Coronavirus, covid, batrani, pensionari, masca Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Licitația pentru consultanță în privința reformei sistemului de salarizare publică și schimbarea legii pensiilor, despre care Economedia a scris în premieră aici și aici, a fost anulată, potrivit portalului SICAP. Doar un consultant s-a arătat interesat de legea pensiilor, în timp ce pentru legea salarizării nu a fost niciun ofertant. România riscă astfel să rateze un jalon important din PNRR, în contextul în care licitația trebuie finalizată până la 31 decembrie 2021. Ministerul Muncii a demarat așadar discuții cu Banca Mondială, dar este incert că situația va putea fi rezolvată până la finalul anului.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a scos la licitație în SICAP, în luna octombrie, un contract de 24 de milioane lei pentru consultanță în privința reformei sistemului de salarizare publică și a legii pensiilor. Schimbarea acestor legi care vizează direct circa 7 milioane de români este asumată de statul român, prin PNRR, în fața UE, și va presupune eliminarea unor inechități și discrepanțe. Printre acestea, eliminarea sau plafonarea unor sporuri, corelarea strictă a pensiei cu contributivitatea și eliminarea discrepanțelor de gen. Modelul va fi luat din afară, de la alte state din UE mai avansate decât noi. (Detalii aici și aici)

Cu toate acestea, la licitație, o singură asociere de firme, condusă de firma de consultanță Ernst&Young, și-a manifestat interesul și a depus o ofertă în acest sens.

Drept urmare, Ministerul Muncii a decis să anuleze licitația, pe 2 decembrie pentru lotul 1 (reforma pensiilor) și pe 14 decembrie 2021 (reforma legii salarizării). Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat pentru Hotnews.ro că acest ofertant nu a îndeplinit condițiile. „Lipsa ofertanți la lotul pe salarizare. Un singur ofertant la lotul pe pensii care nu a îndeplinit condițiile. Am demarat discuțiile pentru expertiza necesară cu Banca Mondială”, a declarat joi ministrul Muncii, fără a oferi alte detalii.

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu, director cabinet ministru la cabinetul Ministerului Muncii, a afirmat joi că pentru salarizare nu a fost depusă nicio ofertă, iar pentru pensii una singură, pe care Comisia de evaluare a respins-o.

„Ne aflăm în situația în care contractul trebuia semnat până la 31 decembrie, iar reluarea procedurii de licitație presupune o durată de încă 55-60 de zile”, afirmă Vasilcoiu.

În acest context, spune el, au fost demarate discuții cu Banca Mondială pentru atribuirea consultanței pentru cele două legi, însă negocierile nu se pot încheia până la 31 decembrie.

Ministrul Investițiilor Europene Dan Vîlceanu a afirmat, vineri seară, după ședința de Guvern, că atribuirea contractului de consultanță este un jalon din PNRR, iar dacă el nu este atins, România nu va putea atrage banii europeni.

„Până la 31 decembrie trebuie atins acest jalon, să se încheie acest acord cu Banca Mondială pentru consultanță. El trebuie încheiat, pentru că altfel nu putem trage banii. Este un jalon privind consultanța privind legea pensiilor. A fost o licitație pe legea pensiilor la care a participat un singur ofertant, iar pentru legea salarizării nimeni. Până la sfârșitul anului trebuie să avem această licitație. Nu pot face judecăți de ce s-a prezentat un singur consultant sau de ce nu a venit nimeni la acea licitație. Până la sfârșitul anului trebuie să avem această consultanță contractată. În privința prețului, e o negociere între Ministerul Muncii și Banca Mondială”, a afirmat Vîlceanu.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *