România riscă să piardă banii din PNRR pentru un segment din Autostrada Unirii A8

Mădălina Podaru apr. 2, 2025 1 comentarii 1074 vizualizări
A8 Autostrada Unirii Târgu Mureș Miercurea Nirajului Sursa foto: Asociația Pro Infrastructură

România riscă să piardă finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru segmentul Miercurea Nirajului – Târgu Mureş din Autostrada Unirii A8, spune Adrian Covăsnianu, activist pentru modernizarea infrastructurii din Moldova, care amintește că pentru acest lot nu s-a emis nici acum autorizația de construire. Același lucru îl afirma și Asociația Pro Infrastructură luna trecută, precizând că nici constructorului român UMB nu-i va fi ușor să finalizeze la timp, până la încheierea PNRR în 2026, lotul din A8 câștigat.

Activistul Adrian Covăsnianu a declarat la RFI că la capătul transilvănean al Autostrăzii Unirii A8, adică Mercurea-Nirajului spre Târgu-Mureș, încă nu avem autorizație de construire. „Dacă calculăm 24 de luni de la eliberarea autorizației de construire și, ulterior, eliberarea ordinului de începere a lucrărilor, e clar că depășim, să spunem, cadrul larg al PNRR-ului.Deci ne ducem spre sfârșitul anului 2026, chiar ușor în 2027”, a declarat Covăsnianu, pentru RFI.

Asociația Pro Infrastructură afirma încă de luna trecută că va fi greu ca antreprenorul turc Nurol să aibă o mobilizare excepțională astfel încât să finalizeze cei 24,39 kilometri ai Autostrăzii A8 dintre Târgu Mureș și Miercurea Nirajului în termenul august/decembrie 2026, pentru a nu pierde banii din PNRR. Asociația spune că lipsește încă autorizația de construire și afirmă, ironic: „Deci nicio grabă, domnule Grindeanu, nu există vreun risc să pierdem banii!”

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

„Autostrada A8, tic tac tic tac!

Sâmbătă am dat o tură cu drona pe toți cei 24,39 kilometri ai Autostrăzii A8 dintre Târgu Mureș și Miercurea Nirajului care includ și bucata de 2,39 km parte din Autostrada A3. Practic, încă suntem în faza de proiectare care trebuia să fie gata de vreo 3 luni. Prin urmare, în teren avem doar drumuri de acces și organizare de șantier, nici măcar decopertări sau depozite de agregate.
Contractul a fost semnat cu turcii de la Nurol în 16.02.2024 și are ordin de începere din 31.05.2024 cu 6 luni de proiectare și alte 24 de execuție. Conform raportării oficiale CNAIR, în 23.01.2025 s-a dat avizul tehnic pe documentația necesară autorizației de construire dar aceasta încă nu a fost emisă de Ministerul Transporturilor.
Având în vedere termenul contractual de execuție de 24 de luni, momentan fără lucrări în lipsa autorizației, cu greu putem să ne imaginăm că antreprenorul va avea o mobilizare excepțională ca să finalizeze lotul în (mai puțin de) 21 de luni și să se încadreze în jalonul PNRR, august 2026, hai decembrie, cu flic-flacuri birocratice.
Calculați voi care sunt șansele ca acest tronson să fie gata anul viitor. Deci nicio grabă, domnule Grindeanu, nu există vreun risc să pierdem banii!”, a postat Asociația Pro Infrastructură, pe Facebook.

Contractul pentru lotul I PNRR Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (25 km), parte a secțiunii Târgu Mureș – Târgu Neamț a fost semnat în februarie 2024 cu Nurol pentru o valoare de 2,5 miliarde lei (n.r. finanțarea PNRR pentru autostrăzi este asigurată din împrumuturi).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Durata contractului este de 30 de luni (6 luni proiectare și 24 execuție). „Antreprenorul NUROL INSAAT VE TICARET A.S, are la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor de construcție a secțiunii A8 finanțată prin PNRR Acest contract, în valoare de 2,46 miliarde de lei (fără TVA), presupune inclusiv cinstrucția drumului de legătură dintre A 8 și A 3 în lungime de 2,4 km. Pe traseul secțiunii Târgu Mureș – Miercurea Nirajului vor fi construite inclusiv 36 de poduri, pasaje și viaducte dintre care un pasaj cu o lungime de 256 metri”, anunța directorul general CNAIR, Cristian Pistol, în martie 2024.

Pentru a începe efectiv lucrările, Ministerul Transporturilor să emită Autorizația de Construire. Până la finalizarea acestor etape, constructorul poate începe, totuși, lucrări pregătitoare: organizare de șantier, drumuri tehnologice, decopertare etc.

În plus, API mai transmite că și pentru constructorul român UMB va fi greu să termine cei aproape 30 kilometri între Leghin și Moțca de pe A8, deși nu imposibil.

În ce primește capătul dinspre Moldova al A8 finanțat prin PNRR, aproape 30 kilometri între Leghin și Moțca, Pro Infrastructura transmite: „Cei de la UMB s-au apucat recent de treabă în teren însă chiar și lor le va fi foarte greu să termine la sfârșit de 2026. Nu imposibil, dar cu siguranță trebuie să forțeze la maxim, având în vedere toate loturile pe care le au cu scadență în 2025 și 2026”.

UMB a început lucrările la primul șantier al Autostrăzii Unirii (A8), Secțiunea 3 Leghin – Târgu Neamț (Moțca), în februarie. Acesta este primul din cele 13 loturi ale acestei autostrăzi care a intrat în execuție.

Durata de execuție a acestora este de 24 luni, iar termenul țintă de finalizare, pentru cei 30 km aferenți secțiunii, este sfârșitul anului 2026.

Valoarea contractului este de 1,56 miliarde lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin PNRR.

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.