România riscă să se confrunte cu o secetă severă în acest an, mai ales în estul şi sud-estul României, spune ministrul Agriculturii

Agricultura Sursă foto: Unsplash

Estul şi sud-estul României riscă să se confrunte cu o secetă severă în acest an dacă nu vom avea ploi în următoarea perioadă şi de aceea este nevoie de măsuri urgente la nivel european, a susţinut ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles, transmite Agerpres.

“Anul agricol 2021 – 2022 se manifestă şi în România cu o presiune din partea situaţiei climaterice pentru că nivelul de precipitaţii a fost unul foarte scăzut şi riscăm ca în perioada următoare, dacă nu vom avea ploi, să ne confruntăm cu o secetă severă mai ales în estul şi sud-estul României. Cred că ar trebui ca membrii Comisiei Europene şi decidenţii din cadrul Comisiei să deschidă o cale a dialogului pe acest subiect să putem lua măsuri urgente, pentru că anul agricol 2021/2022 prezintă mai mulţi factori de risc asociaţi şi ei necesită răspuns la nivel european pentru toate cele 27 de state membre”, a declarat Adrian Chesnoiu, în intervenţia sa, citată de Agerpres.

Derogarea privind plăţile în avans este binevenită pentru fermierii români care s-au confruntat cu efectele deficitului de precipitaţii în ultimii doi ani şi care continuă să afecteze producţia agricolă din diferite regiuni, a mai spus ministrul. “Însă, consider că sunt necesare măsuri pe termen mediu şi lung pentru ca fermierii să facă faţă noilor provocări ale schimbărilor climatice, care le pot afecta grav veniturile. Aşa cum am subliniat şi în cadrul dezbaterilor PNS, riscurile climatice nu mai trebuie neglijate şi trebuie luate măsuri structurale, fapt confirmat astăzi şi de comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, care a încurajat statele membre să susţină, prin noua Politică Agricolă Comună, participarea agricultorilor la instrumentele de gestionare a riscurilor, inclusiv posibilitatea de a aloca 3% din plăţile directe pentru contribuţia fermierului la aceste instrumente”, a scris Chesnoiu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, a precizat în Consiliu că noua Politică Agricolă Comună (PAC) vine cu nişte oportunităţi care ajută sectorul pe termen mediu şi lung. “Concret, statele membre pot susţine participarea agricultorilor la instrumentele de gestionare a riscurilor, inclusiv posibilitatea de a aloca 3% din plăţile directe pentru contribuţia fermierului la aceste instrumente de gestionare a riscului. De asemenea, puteţi susţine asigurarea culturilor şi a producţiei în cazul în care exista pierderi ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme”, a transmis comisarul european.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: