România, țara din UE cu cel mai mic număr de persoane care au studii superioare

student universitate Sursa foto: Pixabay

România este țara europeană cu cel mai mic număr de persoane care au studii superioare, arată datele Eurostat. Circa 23% din populația țării cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani a absolvit studiile terțiare. Totodată, persoanele cu diplomă universitară sau una echivalentă reprezintă doar 18% din populația cu vârste între 25 și 74 de ani.

Următoarele țări în clasament sunt Italia și Republica Cehă, unde nivelurile de învățământ superior se situează la circa 20%.

Învățământul superior în Uniunea Europeană este o realitate pentru tot mai mulți oameni, 2021 atingând un vârf istoric pentru continent. Acestea sunt concluziile celei mai recente cercetări Eurostat pe această temă, publicate săptămâna trecută.

Potrivit datelor, Irlanda este lider – aici, aproximativ 50% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani au absolvit studii superioare, adică o universitate sau o altă instituție de învățământ superior.

Acest rezultat este urmat de Luxemburg, unde procentul este puțin sub 50%, și de Cipru, unde acest grup cuprinde aproximativ 45% din populație. Pentru comparație, media UE este puțin peste 30%.

Învățământul superior în noua generație și secolul XXI

Învățământul superior este din ce în ce mai vital pentru o piață a muncii bine dezvoltată a UE, atât pentru indivizi, cât și pentru societate în ansamblu. Pe măsură ce piața muncii și viața noastră de zi cu zi devin mai interconectate și mai complexe, prin digitalizare, cererea de forță de muncă înalt calificată și specializată va crește.

În general, chiar și un învățământ secundar superior, adică liceu sau formare profesională, este adesea considerat nivelul minim care le poate permite indivizilor să participe pe deplin în societate și să ducă o viață împlinită. Acesta este motivul pentru care, în 2021, UE a adoptat un pachet de măsuri care vizează creșterea învățământului terțiar în rândul tinerilor (25-34) la 45% până în 2030.

Aproximativ jumătate din toate statele membre au atins deja acest obiectiv, Irlanda raportând că peste 60% din populația sa a atins obiectivul.

Diferența de gen în educație

Femeile din UE sunt, în medie, mai educate decât bărbații. Potrivit datelor Eurostat, ele au atins obiectivul de învățământ superior al blocului pentru 2030, de 45%, în 2019. În 2021, acest procent a crescut la 46,8%.

Spre comparație, ponderea bărbaților cu studii superioare a fost de numai 35,7% în 2021. În ciuda faptului că numărul bărbaților care au studii universitare a crescut în aceeași perioadă, ritmul a fost mai lent, ceea ce a dus la o diferență de gen de 11,1% între cele două grupuri.

Această tendință a continuat în grupul celor de 20-24 de ani, cu cel puțin studii medii superioare – mai multe femei fiind absolvente de liceu. Există doar două țări în UE în care numărul bărbaților l-a depășit pe cel al femeilor – România și Bulgaria.

Cu toate acestea, majoritatea țărilor UE au raportat o rată generală ridicată a persoanelor care au cel puțin studii de calificare, din aceeași grupă de vârstă, media fiind în jur de 85%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: