România va găzdui anul viitor Conferinţa Plenipotenţiarilor a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor

antena, comunicatii, telecomunicatii, tehnologia 5g Sursa foto Pixabay Sursa foto: Pixabay

România va găzdui Conferinţa Plenipotenţiarilor a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT) din anul 2022, a anunţat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman. Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță pentru finanțarea acestui eveniment.

„ITU, cea mai mare organizație din lume din domeniul telecomunicațiilor, a ales pentru prima oară după 30 de ani o țară din Europa – România, drept țara gazdă pentru întrunirea de anul viitor. În cadrul întrunirii, acest organism își va alege președintele și consiliul de conducere al ITU (International Telecommunication Union) – agenție a ONU specializată pentru domeniul TIC (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor)”, a scris pe Facebook Ciprian Teleman.

Potrivit lui, la inițiativa Ministerului Cercetării și ANCOM, Executivul a aprobat astăzi ratificarea Acordului între Guvernul României şi Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor privind găzduirea, organizarea şi finanţarea Conferinţei Plenipotenţiarilor a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor.

Această conferință se organizează o dată la patru ani și este evenimentul în care reprezentanții celor 193 de țări membre analizează și stabilesc standarde în ceea ce privește tehnologia informației și comunicațiilor, cu efort susținut pe subiectul digitalizării și incluziunii digitale pentru comunitățile emergente.

„Pentru România reprezintă o oportunitate pentru a-și consolida rolul de membru important al comunității globale în domeniul TIC și vă asigur că prin MCID vom face tot ce este necesar ca rezultatele să fie favorabile!”, afirmă Teleman.

Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor va avea loc în Bucureşti, la Palatul Parlamentului, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022. Ediția anterioară a Conferinței Plenipotențiare a UIT a fost găzduită la Dubai, în 2018, de Guvernul Emiratelor Arabe Unite.

Conferința Plenipotențiară a UIT se desfășoară la fiecare patru ani, reunind reprezentanții celor 193 de state membre ale organizației pentru a veghea la atribuirea spectrului radio la nivel global, crearea standardelor tehnice pentru rețelele și serviciile din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) din întreaga lume și eforturile de promovare a incluziunii digitale în comunități slab deservite.

„Conferința Plenipotențiară a UIT din 2022 va avea loc în România, fapt care mă bucură foarte mult, marcând revenirea în Europa a reuniunii la cel mai înalt nivel a UIT, după mai mult de 30 de ani. În timpul pandemiei COVID-19 s-a dovedit cât de importante sunt tehnologiile și serviciile digitale, mai mult ca niciodată. Totuși, rămân provocări ce trebuie depășite. Cu ocazia PP-22, statele membre ale UIT vor trasa liniile de dezvoltare pentru perioada 2024-2027, într-un moment în care transformarea digitală se accelerează în întreaga lume”, a declarat secretarul general al UIT, Houlin Zhao.

Cu ocazia PP-22 se vor stabili politicile generale ale Uniunii, se va adopta planul strategic și financiar pe patru ani și se vor aborda cele mai actuale teme din domeniul TIC. „Prin organizarea Conferinței Plenipotențiare, ne luăm angajamentul de a aduce împreună toate țările, pentru a conlucra îndeaproape la dezvoltarea comunicațiilor globale și la consolidarea sectorului telecomunicațiilor. Vă asigur că depunem toate eforturile pentru a organiza cu succes acest eveniment de referință, la cele mai înalte standarde din punct de vedere al resurselor alocate, locului de desfășurare și siguranței tuturor participanților, având permanent în vedere desfășurarea evenimentului într-un mod responsabil atât din perspectiva protejării mediului și dezvoltării durabile, cât și a incluziunii sociale și egalității de gen”, a declarat Vlad Ștefan Stoica, președintele ANCOM, la semnarea acordului de găzduire în numele Guvernului României.

Potrivit Constituţiei Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, Conferinţa Plenipotenţiarilor este organismul suprem al Uniunii şi are rolul de a adopta politica generală a UIT, planurile strategice şi financiare ale organizaţiei şi de a alege conducerea acesteia (Consiliul UIT – mandatar al Conferinţei Plenipotenţiarilor, secretarul general, secretarul general adjunct, directorul Biroului de Radiocomunicaţii, directorul Biroului de Standardizare, directorul Biroului de Dezvoltare). În cadrul acestui eveniment se decide viitorul organizaţiei în ansamblul său, capacitatea de a influenţa diferite direcţii legate de domeniul IT&C, cum ar fi convergenţa tehnologiilor, dezvoltarea internetului şi serviciul universal.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) este organizația internațională din sistemul Națiunilor Unite specializată pentru tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC), care promovează inovația în acest domeniu, împreună cu cele 193 de state membre și cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universităților și al organizațiilor internaționale și regionale.

Înființată în urmă cu mai mult de 150 de ani, UIT este o organizație interguvernamentală al cărei obiectiv principal este coordonarea utilizării în bune condiții a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperării internaționale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunătățirea infrastructurii de comunicații în țările în curs de dezvoltare și stabilirea de standarde la nivel mondial care să încurajeze interconectarea fără întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicații.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *