România va putea investi în conducte de gaze, prin Planul Național de Redresare și Reziliență

conducte, , gaztevi Sursa foto: Pixabay

România va putea finanța construcția de conducte de gaze prin Planul Național de Redresare și Reziliență, după ce Comisia Europeană a decis că această investiție este de viitor, deoarece conductele vor fi proiectate pentru injecția treptată de hidrogen, a declarat luni, la Bruxelles, un înalt oficial al Uniunii Europene, răspunzând la o întrebare adresată de Economedia.

„Am prevăzut în PNRR-ul României construcția unei rețele de distribuție a gazelor naturale, în regiunea Olteniei. Considerăm această investiție de viitor, deoarece este proiectată pentru a transporta hidrogen verde, astfel încât să se ajungă ulterior la 100% hidrogen”, a declarat un oficial european.

Un alt argument pentru susținerea investițiilor în gaz este legată de renunțarea treptată la cărbune.

„Va fi imposibil pentru România să treacă imediat de la cărbune la regenerabile. Va fi prevăzută o înlocuire a vechilor facilități cu gaz. Aceasta va fi însoțită, de asemenea, de o parte importantă de regenerabile, vânt și energie solară”, a declarat o sursă europeană.

Potrivit surselor europene, principiul „do no significant harm” este îndeplinit.

România a propus, în variantele inițiale ale PNRR, un proiect privind racordarea la rețelele de gaze naturale a sute de localități, pentru care a cerut 600 de milioane de euro.

Inițial, Comisia Europeană a respins acest proiect, explicând că nu va accepta proiecte poluante.

Ulterior, însă, Guvernul a modificat proiectul astfel încât conductele să transporte gaz în combinație cu hidrogen, 20% hidrogen inițial, pentru ca treptat cantitatea să crească la 100%.

Fostul ministru al Proiectelor Europene Cristian Ghinea a anunțat, luni seară, că PNRR-ul include, ca investiții ce implică gaz natural, rețele de distribuție și sisteme de încălzire.

„Rețeaua de distribuție a gazelor regenerabile din regiunea Oltenia trebuie să fie finalizată și funcțională și va transporta cel puțin 20% gaz regenerabil atunci când va fi pus în funcțiune complet. Rețeaua va transporta gaze 100% regenerabile și decarbonizate în 2030”, potrivit lui.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *