Românii au investit peste două miliarde de lei în cea mai recentă ofertă de titluri de stat Fidelis, emise de ministerul Finanțelor/ Acestea sunt listate la BVB

fidelis bvb Sursa foto: BVB

Ministerul Finanțelor a atras peste 2,1 miliarde de lei (435,5 milioane euro) prin cea de-a treia ofertă primară de vânzare de titluri de stat Fidelis, destinată populației, derulată în acest an prin intermediul pieței locale de capital.

Oferta a fost structurată în cinci emisiuni: cele în moneda națională au însumat subscrieri în valoare de 942,7 milioane lei, iar cele două emisiuni în euro au atras subscrieri de 245,9 milioane euro.  Toate cele cinci emisiuni Fidelis au debutat la tranzacționare joi, 4 iulie, pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București, anunță un comunicat al BVB.

Donatorii de sânge au cumpărat titluri de stat Fidelis în valoare de aproape 274 milioane lei, la o dobândă de 7%.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„De șapte ediții Fidelis reușim să fim aproape de români și de nevoile lor, atât pe plan financiar, cât și social. Ne-am integrat cred eu suficient de puternic în piața de capital atât cu titlurile lansate în mod uzual, precum și cu tranșa dedicată donatorilor. La această ediție, tranșa dedicată donatorilor a atras cea mai mare sumă din toate cele șapte tranșe speciale lansate până acum, având și cea mai mare pondere în suma totală atrasă prin toate tipurile de instrumente oferite în luna iunie.”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

„Bursa a devenit tot mai atractivă pentru români, iar unul dintre factorii determinanți este și recurența programului Fidelis al Ministerului de Finanțe. Avem deja aproape 192.000 de investitori la sfârșitul primului trimestru, iar până la finalul acestui an sunt mari șanse să mai adăugăm în jur de 40.000 de conturi. Programul Fidelis este unul de referință inclusiv pentru companii care, la fel ca și Ministerul Finanțelor, pot folosi piața de capital pentru a obține finanțarea necesară dezvoltării afacerilor. Mai mult, antreprenorii români au acces, până în 2025, la fonduri nerambursabile pentru listarea la bursă prin intermediul Programului Național de Reziliență și Redresare. Ambele demersuri, programul Fidelis al Ministerului de Finanțe și apelul de proiecte <Listarea la bursă a întreprinderilor> lansat recent de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, contribuie la dezvoltarea economiei românești și îi aduc atât pe români, cât și pe antreprenori, mai aproape de bursă”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„Ministerul Finanțelor se implică nu doar ca autoritate a statului în dezvoltarea pieței de capital locale, ci și în modul cel mai direct posibil, în calitate de emitent, în utilizarea bursei ca mecanism de finanțare. Românii au finanțat statul cu peste 31,6 miliarde lei prin cele 17 oferte Fidelis derulate din 2020 până în prezent. Mulți dintre cei care au subscris în cadrul ofertelor Fidelis au interacționat poate pentru prima dată cu bursa și ne bucurăm că unii dintre ei au ales să devină investitori activi.”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție), precum și de Alpha Bank România, Banca Comercială Română și BRD – Groupe Societe Generale(Intermediari).

În cadrul ofertei derulată în perioada 18-28 iunie, românii au plasat 14.642 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Prin intermediul celor trei oferte Fidelis din 2024, Ministerul Finanțelor a atras de la populație 7,1 miliarde de lei (1,4 mld. euro). În total, prin cele 17 oferte Fidelis derulate începând cu august 2020, românii au finanțat statul cu peste 31,6 miliarde lei (6,4 miliarde euro).

Caracteristicile titlurilor de stat sunt prezentate în tabelul următor:

Criteriu Emisiune în lei
pentru donatori, scadentă în iulie 2025
Emisiune în lei scadentă în iulie 2025

 

Emisiune în lei scadentă în iulie 2027 Emisiune în euro scadentă în iulie 2025 Emisiune în euro scadentă în iulie 2029

 

ISIN ROUGHPDD1Z01 RODXDDYAZ9C0 ROW93W0GN3L9 ROXXMOK2JES3 RO4BEW3ZCCI4
Simbol R2507B R2507A R2707A R2507AE R2907AE
Maturitate 1 an 1 an 3 ani 1 an 5 ani
Dobândă anuală 7% p.a. 6% p.a. 6,85% p.a. 4% p.a. 5% p.a.
Valoare emisiune 273.749.000 lei 355.797.600 lei 313.143.000 lei 129.178.000 euro 116.769.400 euro
Valoare nominală titlu de stat 100 lei 100 lei 100 lei 100 euro 100 euro
Suma minimă subscrisă 500 lei 5.000 lei 5.000 lei 1.000 euro 1.000 euro

Informații utile despre titlurile de stat FIDELIS – întrebări și răspunsuri

Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în ofertă? 

Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacționeze la Bursa de Valori București, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.

Ce fac cu titlurile de stat?

Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședință de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacționeze la BVB.

Dacă deținătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceștia au două opțiuni:

  • Vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare.
  • Pot deschide un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare și pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacționare. În acest caz deținătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiții în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce oferta s-a încheiat?

Tranzacțiile la BVB au loc între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de tranzacționare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizați să tranzacționeze la BVB este disponibilă AICI.

Unde pot vedea prețul curent al titlurilor?

Prețul poate fi verificat în orice moment pe site-ul Bursei de Valori București, www.bvb.ro, introducând simbolurile de mai jos în căsuța de [ Căutare ] de pe pagina principală:

R2507B – pentru titlurile de stat pentru donatori, în lei și cu maturitate de 1 an

R2507A – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 1 an

R2707A – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 3 ani.

R2507AE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 1 an

R2907AE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 5 ani.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: