Românii care au un consum mai mare de 300 kWh ar trebui să aibă facturi mai mici chiar și cu 40 % după eliminarea plafonării, spune ministrul Energiei

Marcel Ciolacu, premier Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Re-liberalizarea pieţei de energie ar putea să aducă românilor cu un consum de energie mai mare de 300 de kilowatt-oră (kWh) o reducere a facturilor de 20-30% sau chiar 40%, a afirmat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul unei conferinţe de specialitate, transmite Agerpres.

“O să încep cu veştile bune sau pe care le preconizăm a fi bune: românii care au un consum de peste 300 de kilowatt-oră pe lună şi plătesc acel maxim 1,3 lei kilowatt-oră astăzi, ar trebui să vadă o reducere a facturilor de 20-30%, poate 40%, bazându-mă pe ofertele care există şi astăzi pe site-ul ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, n.r.). Sunt în marja a 0,9 – 1 leu/kilowatt-oră”, a menţionat Sebastian Burduja.

În ceea ce priveşte românii vulnerabili, aceştia vor beneficia de măsuri de sprijin, indiferent de Guvern, a precizat ministrul. În opinia sa, e mult mai corect să se subvenţioneze pe baza nivelului de venit dintr-o gospodărie decât pe baza nivelului de consum.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“Pentru românii care sunt vulnerabili, cei care după plata facturilor ar coborî sub pragul de sărăcie, Guvernul, oricare va fi el, va avea măsuri de sprijin. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă şi este un angajament care nu ţine de un partid sau altul, ţine de o responsabilitate pe care orice Guvern o are. Orice stat din Uniunea Europeană a făcut aceste lucruri. Nu este nimic deosebit aici. Continui să susţin că e mult mai corect să subvenţionăm pe baza nivelului de venit dintr-o gospodărie decât pe baza nivelului de consum. Cred că spre un asemenea model se va merge la 1 aprilie”, a adăugat Sebastian Burduja.

Totodată, el a făcut referire şi la un posibil program etapizat de punere în vânzare, de energie electrică, pe un calendar predictibil.

“Sunt conştient că există temeri în piaţă legate de nivelul de lichiditate. Am discutat cu doamna Dărban (Daniela Dărăban, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), n.r.) de multe ori, de un posibil power release program, un program etapizat de punere în vânzare, de energie electrică, pe un calendar predictibil. Ceea ce vă pot asigura este că până la final de ianuarie, poate şi mai devreme, vom avea toată această arhitectură definită, astfel încât toţi jucătorii din piaţa energetică: producători, distribuitori, furnizori, bineînţeles, clienţii finali să ştie la ce să se aştepte, iar impactul asupra clientului final să fie cât mai mic. Dacă există astăzi români care au un venit mare, dar au un apartament gol, unde statul subvenţionează la 0,68 lei kilowatt-oră pe lună, probabil că nu vor mai avea o factură de 45-42 lei, probabil că vor avea o factură de 60 lei. Nu ar trebui să fie un efort pentru ei, pentru că discutăm de acele gospodării cu un venit corect, cu un venit mai mult decât decent”, a mai spus ministrul Energiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: