Românii vor în zona euro: procentul celor care doresc introducerea monedei unice și în țara noastră a crescut de la 63% la 75% într-un an

bani euro sursa Comisia Europeana Sursa foto: Comisia Europeană

57% dintre cetățenii din statele membre UE care nu au aderat încă la zona euro sunt în favoarea introducerii monedei în țara lor, arată cele mai recente date ale Eurobarometrului. Cei mai doritori sunt românii (cu un procent de 75%) și maghiarii (69%). Rezultatele celui mai recent sondaj Flash Eurobarometer publicat astăzi arată un sprijin larg pentru euro în statele membre care nu au adoptat încă moneda comună.

Sondajul a fost realizat în cele șapte state membre care nu au aderat încă la zona euro: în Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

60% dintre cetățenii UE chestionați consideră că euro a avut consecințe pozitive pentru țările care au deja în circulație moneda. Majoritatea (52%) dintre respondenți sunt optimiști în ceea ce privește consecințele pe care le-ar avea introducerea euro pentru țara lor și mai mult de jumătate (55%) afirmă că introducerea euro ar avea și consecințe pozitive pentru ei personal.

Per total, 57% dintre respondenți sunt în favoarea introducerii euro în țara lor. Cele mai mari procente se înregistrează în România (75%) și Ungaria (69%). În toate statele membre chestionate, cu excepția Cehiei, a existat o creștere a proporției în favoarea introducerii euro comparativ cu 2020. Cele mai mari creșteri se observă în România (de la 63% la 75%) și Suedia (de la 35% până la 43%).

Opt din zece respondenți din România spun că au folosit deja bancnote sau monede euro în țară sau și în țară și în străinătate.

Instituțiile europene reprezintă a doua cea mai de încredere sursă de informare, mai arată sondajul. Cel puțin jumătate dintre respondenții care au participat la eurobarometru au încredere în acestea, iar cel mai ridicat nivel de încredre se înregistrează printre români (80%).

Majoritatea celor care au participat la eurobarometru consideră că euro a avut consecințe pozitive pentru țările care deja folosesc moneda și aici, din nou, românii sunt în top, cu un procent de 71% dintre respondenți care au această părere.

 

 

Sursa foto: Comisia Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *