Romgaz a luat un împrumut de 325 milioane de euro de la Raiffeisen Bank, pentru a putea cumpăra participația ExxonMobil de la Marea Neagră

offshore, sonda offshore, gaze marea neagra, neptun deep, platforma maritima sursa foto: Facebook/ OMV Petrom

Romgaz, companie controlată de statul român prin Ministerul Energiei, a anunțat miercuri că a luat un împrumut de 325 de milioane de euro de la Raiffeisen Bank, pentru a acoperi o parte din tranzacția în valoare de 1 miliard de euro pentru preluarea participației americanilor de la ExxonMobil în proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor de la Marea Neagră.

„Astăzi, 30 martie 2022, a fost semnat de către S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (în calitate de împrumutat) şi Raiffeisen Bank S.A. (în calitate de creditor), Contractul de împrumut bancar nr.37843/30.03.2022 în valoare de 325 milioane EUR, precum şi termenii și condițiile angajante aferente, în vederea acoperirii unei părți din prețul de achiziție a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited”, arată Romgaz, într-un anunț la Bursa de Valori București (BVB).

Romgaz beneficiază de condiții avantajoase pentru acest împrumut, precum comision zero pentru acordare, comision zero de neutilizare, comision zero de rambursare anticipată. Maturitatea creditului este de 5 ani de la data tragerii, iar rambursarea creditului se va face prin rate trimestriale egale începând cu primul trimestru după prima tragere din credit.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Consiliul de Administrație al Romgaz a aprobat, săptămâna trecută, noul contract cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră, după ce tranzacția a fost blocată de apariția unor taxe. Acum, compania americană va prelua aceste taxe, ceea ce va debloca achiziția de către Romgaz a participației de la Exxon în proiectul Neptun Deep de extracție a gazelor din mare, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu, la Prima TV. El a spus că astfel va fi deblocată și legea offshore, care va fi aprobată în această sesiune parlamentară.

Consiliul va propune Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor revocarea deciziilor AGEA din decembrie 2021 privind achiziţionarea acţiunilor deţinute de Exxon în Neptun Deep deoarece nu au produs efecte şi avizarea încheierii contractulului de vânzare – cumpărare în forma prezentată CA şi care va fi pusă la dispoziţia acţionarilor la data convocării AGEA,.

Conducerea societăţii estimează că finalizarea tranzacţiei va avea loc în trimestrul II anul curent.

Context. Economedia a anunțat în exclusivitate că tranzacția dintre compania cu capital de stat Romgaz și Exxonmobil este blocată temporar din cauza unei controverse legate de faptul că licența de operare în Marea Neagră e deținută de compania americană printr-un vehicul înregistrat în Bahamas și nu în România.

Tranzacția în valoare de circa un miliard de euro fusese aprobată de acționarii Romgaz încă din 10 decembrie 2021 și piața se aștepta ca semnarea actelor să fie făcută rapid. Compania de stat românească a aprobat și contractarea unui împrumut de 325 de milioane de euro pentru a acoperi o parte din suma de achiziție.

Un efect al acestei întârzieri este și tergiversarea legii offshore, care urmează să stabilească noul cadru fiscal pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Guvernul așteaptă încheierea tranzacției Romgaz-Exxonmobil pentru a trimite în Parlament proiectul legii offshore. Legea offshore este esențială, pentru că de ea depinde luarea deciziei finale de începere a lucrărilor de către consorțiul condus de OMV Petrom, care este operatorul proiectului.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Dacă Romgaz va cumpăra în cele din urmă participația Exxonmobil, atunci compania românească cu capital de stat va deveni partenerul OMV Petrom.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: