Romgaz amână pentru a treia oară rezilierea contractului pentru centrala de la Iernut

cte iernut, romgaz, termocentrala

Producătorul de gaze Romgaz a anunțat vineri că amână pentru a treia oară rezilierea contractului pentru termocentrala de la Iernut, construită de asocierea Duro Felguera – Romelectro.

„Romgaz informează acționarii și investitorii asupra faptului că, în data de 6 mai 2021, a prelungit suspendarea notificării de reziliere a Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, până la data de 20 mai 2021”, arată un comunicat al companiei transmis Bursei de Valori București.

Romgaz precizează că decizia de prelungire a suspendării notificării de reziliere a contractului a fost luată ca urmare a scrisorii Duro Fulguera, prin care se comunica faptul că au intervenit modificări la nivelul conducerii companiei și a solicitării unei noi întrevederi pentru reluarea negocierilor. Aceasta ar avea loc în vederea identificării, evaluării și implementării unei soluții care să asigure finalizarea și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cât mai scurt posibil.

Aceasta este cea de-a treia ocazie în care Romgaz evită rezilierea contractului și acordă un nou răgaz asocierii de constructori, după alte două decizii similare luate pe 9 aprilie, respectiv 23 aprilie.

Romgaz anunţa încă din decembrie 2020 că nu prelungeşte termenul solicitat de Duro Felguera şi Romelectro pentru finalizarea construcţiei termocentralei de la Iernut. Lucrările pentru construirea termocentralei de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, erau oricum în întârziere, iar contractul a expirat la 26 decembrie 2020.

În 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Termocentrala pe gaze de la Iernut urma să fie finalizată la sfârşitul anului 2019, potrivit graficului iniţial. Centrala va avea o capacitate instalată de 430 MW.

Echipamentele principale şi ingineria de bază urmau să fie furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro să se ocupe de lucrările de construcţii – montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara recent că statul vrea să finalizeze în acest an centrala de la Iernut, iar dacă acest lucru nu se va putea face cu consorţiul care a câştigat licitaţia în 2016, investiția va fi finalizată fără aceştia.  „Vrem să finalizăm anul acesta centrala de la Iernut, să nu pierdem cele 50 de milioane de euro din Planul Naţional de Investiţii. Şi vrem să o finalizăm. Dacă nu se va putea face cu consorţiul care a câştigat în 2016 licitaţia, o vom finaliza fără aceştia, asta cu certitudine. Avem pregătit şi scenariul B şi scenariul C”, a afirmat Popescu.

Sursa foto: Romgaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *