Romgaz produce aproape de două ori mai multe gaze ca Petrom. Care este explicația

Sonda exploatare gaze naturale Romgaz Sursa foto: Romgaz

La o producție internă zilnică de circa 23 de milioane de metri cubi, Romgaz livrează aproximativ 12 milioane mc, în timp ce Petrom doar 7,5 milioane mc. Se adaugă 3 milioane de la BSOG și 0,4 – 0,5 milioane mc de la alți producători mici, potrivit datelor din piață.

Practic jumătate din producția de gaze a României vine de la Romgaz, în condițiile în care uzual era ca producătorul controlat de stat și cu Petrom să-și împartă aproximativ egal gazele livrate în SNT.

O sursă din piață ne-a oferit o posibilă explicație: Petrom trebuia, în ultimii ani, să facă investiții în stații de comprimare pentru a mențiunea presiunea constantă în Sistemul Național de Transport. Nu a făcut-o, în schimb a continuat cu programul său multianual de externalizare a unor zăcăminte de gaze considerate nerentabile, din diferite motive, depletate sau cu cheltuieli prea mari de operare.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În ultimii 10 ani, producția Petrom s-a redus cu circa 40%, compania argumentând în mod repetat, prin reprezentanții săi, că este vorba de depletarea naturală a perimetrelor gazeifere. În prezent, Petrom produce anual 3,5 – 3,7 miliarde de metri cubi.

De mulți ani, niciun nou zăcământ mare nu a intrat în producție, deși descoperiri au fost anunțate. Cea mai recentă, la Târgu Jiu, unde producția ar trebui să înceapă la sfârșitul acestui an. Resursele estimate sunt de 7 milioane bep, echivalentul a aproape o treime din producția de gaze naturale a României din anul 2022.

România produce într-un an circa 9 miliarde de metri cubi, la un consum de puțin peste 10 miliarde metri cubi, deficitul de consum fiind importat. Directorul Transgaz, Ion Sterian, care este și operatorul SNT, a declarat recent că, până la sfârșitul acestui deceniu, consumul se va dubla , pe fondul ridicării de mari unități termo pe gaze și pe fondul repronirii unor combinate chimice. Chiar și cu gazele ce urmează a fi extrase, din 2027, din Marea Neagră, nu vom produce local necesarul pentru consum, așa că vom fi nevoiți să apelăm la importuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: