Romgaz vrea să construiască un parc fotovoltaic de 60 de MW în Mureș, pe un teren de 110 ha

fotovoltaic Sursa foto: Pixabay

Producătorul de gaze controlat de stat, Romgaz, vrea să construiască un parc fotovoltaic de 60 de MW, prima investiție din sectorul regenerabilelor a companiei. La prețurile de acum din piață, cu 1MW fotovoltaic instalat costând minim 800.000 de euro, investiția este de minim 48 de milioane de euro.

În acest sens, compania a scos în SICAP un contract de 1,7 milioane de lei (350.000 de euro), pe 36 de săptămâni, pentru cumpărarea de servicii complete aferente construcției unui parc fotovoltaic.

Consultantul selectat va trebui să ofere o „analiză de amplasament, un studiu de fezabilitate, o analiză cost-beneficiu și a unui caiet de sarcini pentru un contract de proiectare și execuție de lucrări pentru obiectivul de investiții”.

Compania vine și cu un amplasament pre-selectat, un teren de 110 hectare situat în Tîrnăveni, județul Mureș, dar dacă analiza consultantului va decide că nu este cea mai bună alegere, atunci Romgaz așteaptă o altă propunere, cu mențiunea că aceasta trebuie să fie pentru terenuri situate doar în unul dintre județele Hunedoara, Sibiu sau Brașov.

„Pentru Analiza Amplasament, proiectantul trebuie să ia în calcul cel puțin următoarele aspecte:

  • suprafață, potențial solar, unghiuri de înclinare, orientare, profiluri de temperatură, vânt etc;
  • regimul juridic al terenului: se vor analiza doar terenurile concesionabile și pretabile pentru construirea obiectivului de investiții avut în vedere și se vor prezenta informații privind condițiile și prețurile de concesionare;
  • excludere de sub incidența ariilor protejate Natura 2000;
  • conectivitate la SEN”, se arată în Caietul de Sarcini aferent licitației din SICAP.

În ceea ce privește amplasamentul vizat deja de Romaz, cel din Tîrnăveni, acesta este în prorpietatea municipiului, are o suprafață totală de 109,021 ha și este format din două parcele, o parcelă în suprafață de 660.910 metri pătrați, respectiv o parcelă în suprafață de 429.300 metri pătrați. În ceea ce privește regimul său economic, acesta este încadrat la curți – construcții.

Ofertele se deschid în 25 mai, adică peste două săptămâni, iar departajarea lor se face în funcție de preț și experiența echipei de proiect.

Potrivit CS, decizia de a investi în energiile regenerabile (Romgaz este deja producător de electricitate, prin termocentrala Iernut) este parte a strategiei de dezvoltare 2021 – 2030 și a strategiei României pentru orizontul 2030, prin care țara noastră își asumă o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 44% până în 2030 și atingerea unei ponderi a energiei provenite din surse regenerabile de 30,7% în producția totală de energie.

Fără ca Romgaz să o spună explicit, investiția în regenerabile este avantajoasă în sine, pentru că producția acestui tip de energie are, prin lege, acces garantat în sistem și este și subvenționată de toți consumatorii de electricitate, prin sistemul certificatelor „verzi”, distinct exprimat în factura ce vine lunar de la furnizor.

Romgaz este cel mai mare producător de gaz din România și a doua cea mai valoroasă companie a statului român, după Hidroelectrica. Romgaz este, de săptămâna trecută, partener cu Petrom în extragerea gazelor din perimetrul offshore Neptun din Marea Neagră.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: