Rompetrol Energy anunță marți că face testele finale la centrala de cogenerare de pe platforma Petromidia Năvodari, o investiție de peste 160 de milioane de dolari a Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit companiei, până la finalul lunii august, investiția de peste 160 de milioane de dolari va fi integrată complet cu rafinăria Petromidia și cu Sistemul Energetic Național (SEN).

Centrala va furniza energie electrică (peste 80 MW) și abur tehnologic (180 t/h) direct către Petromidia, acoperind integral consumul platformei și contribuind cu surplusul în Sistemul Energetic Național (SEN).

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

„Proiectul centralei de cogenerare este rezultatul multor ani de muncă în echipă a inginerilor, proiectanților și specialiștilor din România, Kazahstan și Turcia. Este unul dintre cele mai mari proiecte de eficiență energetică din regiunea Dobrogea din ultimii ani și a fost implementat cu sprijinul deplin al Ministerului Energiei din România. Centrala va reduce dependența energetică a rafinăriei Petromidia, va optimiza costurile, va asigura o furnizare fiabilă de energie electrică și abur și va consolida controlul strategic asupra aprovizionării cu energie în cadrul Grupului KMG International (Rompetrol)”, a declarat Bulat Zakirov, Vicepreședintele Consiliului de Administrație al KazMunayGas.

În perioada februarie – iunie 2025 au fost realizate testele de punere în funcțiune și de conformitate ale celor două turbine pe gaz, au fost verificate sistemele de măsură și control, cele de alimentare cu gaze naturale și gaz de rafinărie și au fost pregătite sistemele de abur pentru furnizarea către Petromidia.

În lunile martie și aprilie, când cele două turbine SGT-750 au fost sincronizate cu sistemul energetic național în toate configurațiile de funcționare și a fost începută producția propriu-zisă de energie electrică. De la începutul testelor până în prezent, au fost deja produși peste 11.000 MWh, direcționați către rafinăria Petromidia și în SEN.

De la începutul lunii iulie, centrala va avea capabilitatea de a furniza atât energie electrică, cât și abur către Rompetrol Rafinare, ca urmare a începerii producției de abur în cazanele recuperatoare.

Până la finalul lunii august, vor fi efectuate testele complete de performanță, se vor obține certificările și autorizațiile din partea autorităților de profil, iar la final va fi marcată recepția lucrărilor. În acest moment, centrala este operată de o echipă mixtă formată din reprezentanți ai contractorului și din partea companiilor care au furnizat echipamentele principale (turbinele pe gaz, cazanele, camerele de comandă etc.).

Centrala va genera aproape 80 MWh, din care va fi acoperit integral necesarul de energie al platformei Petromidia (60–70 MWh), dar și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră, corespunzător necesarului maxim de consum. Surplusul de energie electrică va fi direcționat către Sistemul Energetic Național.

Cele mai importante echipamente instalate, turbinele SGT-750, utilizează combustibil gazos (amestec de gaz natural și gaz de rafinărie), cu o rată de încălzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh, și generează circa 39 MWh de energie electrică fiecare.

Noua centrală de cogenerare va susține semnificativ procesele operaționale din rafinăria Petromidia, dar și rezultatele financiare înregistrate de aceasta. În același timp, va avea un rol major în echilibrarea producției și distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea, prin asigurarea necesarului de energie al platformei, dar și prin injectarea în sistemul național a surplusului de energie electrică.Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat în octombrie 2018 de KMG International (80%) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (20%), obiectivul principal și strategic al acestuia fiind dezvoltarea de proiecte energetice în România.

Statul român deține 44,7% din capitalul social al Rompetrol Rafinare SA.