Rompetrol Rafinare, producător intern de produse petrochimice, va reporni instalaţia de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE) la începutul lunii mai. În prezent, sunt efectuate ultimele teste tehnologice pentru repunerea în funcţiune a instalaţiei oprite la finalul anului 2023, din cauza contextului de piaţă nefavorabil, potrivit reprezentanților Rompetrol Rafinare.
Reintegrarea instalaţiei LDPE este realizată cu o investiție de 1,5 milioane de dolari.
„Cererea în creştere pentru produsele petrochimice ne-a determinat să reactivăm instalaţia LDPE, ceea ce va duce la un progres vizibil al diviziei de petrochimie, care a depins în ultima perioadă doar de Instalaţia de Polipropilenă (PP). Prin repornirea LDPE, facem un pas important în dezvoltarea petrochimiei din România”, declară Yedil Utekov, Director Producţie şi Servicii Industriale al KMG International (Rompetrol).
În toată perioada în care instalaţia a fost oprită, Rompetrol Rafinare a redistribuit personalul instalaţiei LDPE, neluând în calcul măsuri de natură să afecteze angajaţii, potrivit Rompetrol Rafinare.
Pe parcursul lunii aprilie, instalaţia a trecut printr-o revizie generală, iar lucrările au constat în verificarea echipamentelor şi reautorizarea acestora, potrivit normelor în vigoare. Au fost realizate teste de presiune hidraulică, teste de rezistenţă, dar şi de verificare a sistemului de conducte prin care este transportată materia primă.
Recent, au fost realizate şi toate testele funcţionale şi de siguranţă, toate etapele premergătoare repornirii fiind coordonate de Rominserv, contractorul general al Grupului, şi executate de subcontractori specializaţi, sub îndrumarea specialiştilor Rompetrol Rafinare.
Instalaţia se remarcă prin folosirea unui compresor cu o putere instalată de 6,8 MW, reactorul funcţionează la o presiune medie de 2.300-2.400 bar, iar etilena este stocată într-un rezervor criogenic special, la temperatura de -103 grade Celsius.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Etilena este una dintre materiile prime derivate din ţiţei cu cerere crescută pe piaţa mondială. Stocurile scăzute ale rafinăriilor care produc etilenă (unităţi de producţie care operează inclusiv pirolize – instalaţii speciale care realizează o reconversie a produselor secundare din rafinărie) reprezintă unul dintre factorii care au influenţat disponibilitatea materiei prime necesare instalaţiei LDPE.
Cu o capacitate de producţie de 75.000 de tone pe an, instalaţia va furniza, începând cu luna mai, produse finite pentru film termocontractibil, film pentru agricultură, saci groşi şi film subţire pentru ambalaje, produse care vor sprijini multiple industrii din România.
În 2024, divizia de petrochimie a procesat 83.000 de tone de propilenă, iar producţia totală de polimeri a fost de circa 60 de mii de tone, prin funcţionarea instalaţiei de Polipropilenă (PP). Rompetrol Rafinare vizează, în 2025, producţia a peste 145 de mii de tone de polimeri.
Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare sunt KMG International şi Statul Român, prin Ministerul Energiei.
Istoria instalației de Polietilene de Joasă Densitate
Instalaţia LDPE a fost pusă în funcţiune în vara anului 1988, urmând să fie oprită opt ani mai târziu, în 1996, perioadă în care a avut o funcţionare intermitentă, corelată cu funcţionarea instalaţiei de Piroliză.
Instalaţia a fost ţinută în conservare până în 2005, când a intrat într-un amplu program de revizie şi modernizare, în vederea repornirii. Tot atunci, pentru a crea posibilitatea de aprovizionare cu etilenă din import, a fost construit în portul Midia un terminal criogenic de aprovizionare cu etilenă, cu un braţ marin de încărcare/descărcare, singurul terminal de acest tip de la Marea Neagră, având un rezervor cu o capacitate de stocare de 10 mii de tone.
Modernizarea instalaţiei LDPE, construirea terminalului marin de gaze lichefiate şi a tuturor facilităţilor auxiliare au necesitat, acum aproape 20 de ani, o investiţie de circa 30 de milioane de dolari.
În octombrie 2006, instalaţia LDPE a fost repornită după 10 ani de neoperare, funcţionând exclusiv cu materie primă de import. A fost operată în condiţii optime până în noiembrie 2023, când a fost decisă oprirea instalaţiei.