Rusia a avertizat miercuri că lucrează la un răspuns amplu la sancțiunile occidentale, care să fie rapid și resimțit în zonele cele mai sensibile ale Occidentului, scrie Reuters.
Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la căderea Uniunii Sovietice din 1991, după ce Occidentul a impus sancțiuni paralizante asupra aproape întregului sistem financiar și corporativ al Rusiei în urma invaziei Ucrainei de către Moscova.
„Reacția Rusiei va fi rapidă, chibzuită și sensibilă pentru cei cărora li se adresează”, a declarat Dmitri Birichevsky, directorul departamentului pentru cooperare economică al Ministerului de Externe, citat de agenția de presă RIA.
Președintele american Joe Biden a impus marți o interdicție imediată asupra importurilor de petrol și alte tipuri de energie din Rusia, ca răspuns la invazie.
Rusia a avertizat la începutul acestei săptămâni că prețul petrolului ar putea crește până la peste 300 de dolari pe baril dacă Statele Unite și Uniunea Europeană ar interzice importurile de țiței din Rusia.
Rusia spune că Europa consumă aproximativ 500 de milioane de tone de petrol pe an. Rusia furnizează aproximativ 30% din acesta, sau 150 de milioane de tone, precum și 80 de milioane de tone de produse petrochimice.
Președintele rus Vladimir Putin spune că „operațiunea militară specială” este esențială pentru a asigura securitatea Rusiei, după ce Statele Unite au extins alianța militară NATO la granițele Rusiei și au sprijinit liderii pro-occidentali de la Kiev.
Ucraina spune că luptă pentru existența sa, iar Statele Unite și aliații săi europeni și asiatici au condamnat invazia rusă.
China, a doua cea mai mare economie a lumii, a cerut reținere, dar președintele Xi Jinping a avertizat că sancțiunile vor încetini economia mondială.