Rusia a declarat sâmbătă că își menține condițiile pentru o revenire la acordul privind cerealele din Marea Neagră, la care a renunțat în iulie, transmite Reuters.
În special, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia are nevoie ca banca sa agricolă de stat – și nu o filială a băncii, așa cum a propus Organizația Națiunilor Unite – să fie reconectată la sistemul internațional de plăți bancare SWIFT.
“Toate condițiile noastre sunt perfect cunoscute. Ele nu au nevoie de interpretare, sunt absolut concrete și toate acestea sunt absolut realizabile”, a declarat Peskov.
“Prin urmare, Rusia își menține poziția responsabilă, clară și consecventă, care a fost exprimată în mod repetat de președinte”.
Acordul privind Marea Neagră a fost negociat de Turcia și de Națiunile Unite în iulie 2022 pentru a permite Ucrainei să exporte cereale pe mare în ciuda războiului și pentru a contribui la atenuarea unei crize alimentare globale.
Acesta a fost însoțit de un acord pentru a facilita propriile exporturi de alimente și îngrășăminte ale Rusiei, despre care Moscova spune că nu a fost respectat. De când a renunțat la acordul privind cerealele, Rusia a bombardat în mod repetat porturile și depozitele de cereale ucrainene, ceea ce a determinat Kievul și Occidentul să o acuze că folosește alimentele ca armă.
Reafirmarea intransigentă a poziției Moscovei a venit la cinci zile după ce președintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său turc Tayyip Erdogan și au discutat despre problema cerealelor.
Se pare că Rusia a fost încurajată de declarația lui Erdogan de la acea întâlnire, care a afirmat că Ucraina ar trebui să își “îndulcească abordările” în discuțiile privind reluarea acordului și să exporte mai multe cereale în Africa, mai degrabă decât în Europa. Ucraina a declarat că nu își va modifica poziția și nu va fi ostatica “șantajului rusesc”.