Rusia respinge sancțiunile impuse de Germania asupra Nord Stream 2

gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Rusia este încrezătoare că poate respinge decizia Germaniei de a opri autorizarea gazoductului Nord Stream 2 și consideră că eforturile UE de diversificare a surselor de energie ale blocului vor eșua, potrivit a trei persoane apropiate de Kremlin și de monopolul său de stat Gazprom, citate de Financial Times.

Cancelarul german Olaf Scholz i-a surprins marți pe observatorii politici când a înghețat procesul de aprobare pentru conducta de 11 miliarde de dolari, care trece pe sub Marea Baltică și ar dubla volumul de gaz trimis direct din Rusia în Germania.

Mișcarea a făcut parte dintr-un răspuns european la decizia Moscovei de a recunoaște două regiuni separatiste ale Ucrainei ca republici independente, pe fondul îngrijorării internaționale că Rusia pregătește o invazie totală a vecinului său.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Dar Moscova crede că Germania nu poate înlocui gazul rusesc pe termen scurt și nu va găsi suficienți înlocuitori pentru acesta nici măcar în următorii 5-10 ani, au spus oamenii.

„Cea mai bună strategie este să nu faci nimic, să aștepți trei până la cinci ani și apoi să trimiți gaz prin ea odată ce germanii își dau seama că nimic altceva nu funcționează”, a spus un apropiat al Gazprom.

Decizia lui Scholz a câștigat laude pe scară largă din partea criticilor Rusiei, în special la Kiev. Nord Stream 2 – care a fost finalizat, dar nu a fost încă aprobat – și conducta existentă Nord Stream 1 ocolesc Ucraina pentru a furniza gaz direct în Europa de Vest, privând astfel Kievul de taxe de tranzit profitabile.

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că administrația sa va impune sancțiuni asupra Nord Stream 2 AG, operatorul elvețian deținut în totalitate de Gazprom, și directorilor săi corporativi, ca parte a răspunsului Washingtonului la criza din Ucraina.

Sancțiunile internaționale nu vor împiedica neapărat conducta să meargă înainte, spun analiștii. Dar opoziția crescândă față de conductă înseamnă că impasul ar putea dura zeci de ani.

Moscova pariază de fapt că problemele pe termen scurt derivate din pierderea rezervelor de gaz rusești va face Germania să se răzgândească, au spus apropiații Kremlinului și Gazprom.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: