Rusia, scădere dramatică a producției de petrol. Rosneft, gigantul de stat controlat de prietenul lui Putin, e compania cea mai afectată

petrol Sursa foto: Pixabay

Rosneft, gigantul petrolier de stat condus de un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a înregistrat cea mai mare scădere a producției de la invazia din Ucraina, transmite Bloomberg, care citează date oficiale.

Rosneft PJSC, al cărui director general Igor Sechin face parte din cercul intim al lui Putin de zeci de ani, și subsidiarele sale sunt responsabile pentru aproximativ două treimi din reducerile de producție ale Rusiei de la invazia din Ucraina, arată datele Ministerului Energiei. Aceasta este aproximativ dublul cotei companiei din producția națională, ceea ce înseamnă că Rosneft a fost afectată în mod disproporționat.

“Este, fără îndoială, cel mai mare păgubit al ultimelor runde de sancțiuni internaționale”, a declarat Viktor Katona, șeful departamentului de analiză a țițeiului acid la firma de date și analize Kpler. “Rosneft a devenit principala sursă a reducerilor de producție ale Rusiei”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Majoritatea națiunilor occidentale, cu excepția notabilă a SUA și a Marii Britanii, nu au anunțat interdicții asupra importurilor de petrol rusesc. Dar o serie de alți factori – de la restricții de transport maritim și de asigurare la cererea internă slabă și respingerea publică a regimului lui Putin de către companiile internaționale – au forțat țara să reducă producția de petrol.

Producția de petrol rusesc la jumătatea lunii mai a fost cu 830.000 de barili pe zi mai mică decât în februarie, potrivit calculelor bazate pe datele publice. Proiectele Rosneft, inclusiv activele gestionate de subsidiara Bashneft PJSC, au reprezentat 560.000 de barili pe zi, arată datele.

Scăderea producției rusești a fost împărțită inegal din mai multe motive. “Principalul factor care determină tendințele de producție la nivelul companiilor rusești este capacitatea acestora de a vinde petrol pentru export și de a crește procesarea în interiorul țării”, a declarat Daria Melnik, analist senior la consultantul Rystad Energy A/S, cu sediul la Oslo.

Interdicția de import din SUA a fost deosebit de problematică, deoarece a afectat în primul rând furnizorii ruși de păcură de pe Coasta Golfului. Private de o piață importantă, stocurile de păcură grea din rafinării au început să crească rapid, obligând uzinele să își oprească temporar activitatea.

Producția primară a Rosneft a scăzut cu aproape 28% în primele zile ale lunii mai, comparativ cu nivelurile de dinainte de război, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe datele din industrie.

Exodul marilor companii petroliere internaționale a avut, de asemenea, un impact. Exxon Mobil Corp, operatorul proiectului gigant Sakhalin-1 în cadrul unui acord de împărțire a produselor cu parteneri, printre care Rosneft, a decis să iasă din Rusia. Producția de acolo s-a redus cu peste 145.000 de barili pe zi, sau 71%, până la jumătatea lunii mai, comparativ cu februarie.

Compania privată Surgutneftegas PJSC a avut, de asemenea, probleme cu comercializarea țițeiului său în străinătate, ceea ce a dus la o scădere de aproximativ 72.000 de barili pe zi a producției sale la jumătatea lunii mai.

Pentru alte mari companii rusești, efectele restricțiilor au fost mai puțin severe. Lukoil PJSC, al doilea mare producător al țării, a reușit să își mențină producția aproape constantă datorită eforturilor de succes ale unității sale comerciale Litasco de a comercializa petrolul în străinătate, a declarat Melnik.

Gazprom Neft PJSC, parte a grupului de stat Gazprom, a fost singura companie petrolieră de top din Rusia care a reușit să crească producția între februarie și jumătatea lunii mai, arată datele din industrie.

“Este posibil ca Gazprom Neft să fi fost ajutată de o combinație între faptul că este un producător mai mic, că are rafinării relativ sofisticate, ceea ce a ajutat la reducerea problemelor legate de exportul de păcură, și contracte de export relativ solide”, a declarat Ron Smith, analist la BCS Global Markets.

Ascensiunea Rosneft către vârful industriei petroliere din Rusia reflectă consolidarea puterii lui Putin. În urmă cu 20 de ani, era o companie mică, cu doar o zecime din producția sa actuală. A devenit un campion național printr-o serie de achiziții de mai multe miliarde de dolari – activele pe care guvernul le-a confiscat de la Yukos la începutul anilor 2000, afacerea TNK-BP în 2013, privatizarea Bashneft trei ani mai târziu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: