Sânge pe piața criptomonedelor. Peste 200 de miliarde de dolari au fost șterși într-o singură zi/ Averile uriașe ale criptomiliardarilor se topesc

criptomoneda Sursă foto: Pexels

O vânzare masivă de criptomonede a șters peste 200 de miliarde de dolari de pe piață în doar 24 de ore, conform estimărilor platformei ce urmărește prețurile CoinMarketCap, scrie Bloomberg. Și averile criptomiliardarilor se topesc, în această mișcare.

Prăbușirea largă a univesului cripto, condusă de prăbușirea monedei TerraUSD, a lovit puternic monedele majore. Bitcoin a scăzut cu până la 10% în ultima zi, la cel mai scăzut nivel din decembrie 2020, în timp ce Ethereum a scăzut cu până la 16%.

Carnagiul s-a extins și mai mult joi.

Pe măsură ce băncile centrale din întreaga lume se îndreaptă spre înăsprirea agresivă a politicii monetare pentru a combate inflația, monedele digitale s-au confruntat cu presiuni de vânzare pe fondul unei fugi de activele de risc.

Totuși, investitorii din spațiul cripto nu sunt străini de schimbările sălbatice de pe piață, iar Bitcoin și Ethereum și-au redus rapid pierderile.

Dispar averi

Fondatorul Coinbase Global Inc., Brian Armstrong, avea o avere personală de 13,7 miliarde de dolari în noiembrie și aproximativ 8 miliarde de dolari la sfârșitul lunii martie. Iar în acest moment, averea sa mai valorează doar 2,2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Scăderea este rezultatul unei vânzări masive de monede digitale, de la Bitcoin la Ether, care a declanșat o scădere abruptă a valorii de piață a Coinbase, cea mai mare platformă de schimb de criptomonede din SUA.

Acțiunile companiei au scăzut cu 84%, miercuri.

Situația a pus sub semnul întrebării capacitatea Coinbase de a rezista la scăderea bruscă a prețurilor cripto, forțându-l pe fondatorul Brian Armstrong să apeleze la Twitter pentru a apăra compania.

„Nu există nici un risc de faliment” chiar și pe fondul unui eveniment de tip „lebădă neagră”, iar fondurile utilizatorilor sunt în siguranță, a spus Armstrong, directorul executiv al companiei.

Totodată, Michael Novogratz, CEO-ul băncii comerciale de criptomonede Galaxy Digital, a cărui avere a scăzut la 2,5 miliarde de dolari, de la 8,5 miliarde de dolari la începutul lunii noiembrie. El era unul dintre susținătorii puternici ai TerraUSD, moneda algoritmică stabilă care este acum expusă riscului de a se prăbuși complet pe fondul unei scăderi a prețului unui token cripto din același ecosistem, Luna.

„Probabil sunt singurul tip din lume care are atât un tatuaj cu Bitcoin, cât și un tatuaj cu Luna”, a spus Novogratz la conferința Bitcoin 2022 din 6 aprilie.

Averile criptomiliardarilor care au crescut în ultimii doi ani dispar așadar, în acest moment. Bitcoin, cea mai populară criptomonedă, și Ether au scăzut ambele cu peste 50% de la maximele record de la sfârșitul anului trecut.

În timp ce aproape toți deținătorii de criptomonede au suferit scăderi ale averii, unele dintre cele mai mari și mai vizibile pierderi sunt concentrate în rândul fondatorilor de platforme de schimb de criptomonede, unde comercianții cumpără și vând monede digitale.

Cel puțin pe hârtie, Changpeng Zhao, CEO-ul Binance, a pierdut o avere și mai mare decât Armstrong sau Novogratz. El a debutat în indicele de avere al Bloomberg în ianuarie, cu o avere netă de 96 de miliarde de dolari, una dintre cele mai mari din lume. Până miercuri, aceasta s-a redus la 11,6 miliarde de dolari.

Tyler și Cameron Winklevoss, co-fondatorii bursei de criptomonede Gemini, au pierdut fiecare aproximativ 2,2 miliarde de dolari – sau aproximativ 40% – din averea lor în acest an. Averea lui Sam Bankman-Fried, CEO al platformei de schimb de criptomonede FTX, a scăzut la jumătate de la sfârșitul lunii martie, până la aproximativ 11,3 miliarde de dolari.

Armstrong nu este singurul miliardar Coinbase care pierde bani. Cofondatorul Fred Ehrsam, un fost comerciant Goldman Sachs Group Inc., are în prezent o avere de 1,1 miliarde de dolari, în scădere cu peste 60% în acest an.

Sursă foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *