“Șantajul cu gazul” al lui Putin eșuează, deoarece revoluția gazului natural lichefiat permite Europei să pună capăt dependenței de Rusia, spune un profesor de la Yale

Vladimir Putin pixabay.com

Eforturile Rusiei de a bulversa piața europeană a gazelor naturale sunt pe punctul de a se întoarce împotriva lor, susține profesorul Jeffrey Sonnenfeld de la Universitatea Yale. 

Acesta a afirmat că relația dintre Rusia și cumpărătorii europeni se schimbă în favoarea Uniuni Europene

“Gazul devine o piață a cumpărătorilor”, a scris el. 

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Planul Rusiei de a face ravagii în ceea ce privește fluxurile europene de gaze s-ar putea întoarce puternic împotriva sa, deoarece piața se schimbă în favoarea Uniunii Europene, mai spune profesorul Jeffrey Sonnenfeld de la Yale. 

Sonnenfeld a scris într-un articol publicat în Financial Times și citat de Business Insider că relația dintre Rusia și Europa s-a schimbat, iar Europa nu mai depinde de fluxurile energetice ale Kremlinului. Cu toate acestea, spune el, Moscova depinde în continuare de cumpărătorii europeni. 

“O mare parte din atenție a fost concentrată pe partea de cerere a ecuației pieței: reducerea sau distrugerea cererii, raționalizarea și renunțarea la gazele naturale”, a spus Sonnenfeld. “Cu toate acestea, raționamentul economic de bază înseamnă că nu trebuie să uităm de partea ofertei”.

Sonnenfeld a adăugat că, în urma unei analize mai aprofundate, Europa este de fapt pe deplin capabilă să înlocuiască oferta rusă “fără a fi nevoie de distrugerea cererii sau chiar de înlocuirea de la gaze naturale”. Europa cumpără deja suficient gaz și gaz natural lichefiat din surse alternative pentru a compensa pierderea fluxurilor rusești.

El a estimat că UE se aprovizionează în prezent cu doar 9% din gazele sale din Rusia, față de 46% înainte de război, deoarece livrările prin conducte din Norvegia și Algeria, precum și faz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite și din alte părți au contribuit la compensarea reducerilor de la Moscova.

“Este ușor să trecem cu vederea această revoluție, deoarece este încă foarte nouă. Dar o analiză a fiecărui mare proiect de dezvoltare a GNL, terminal de lichefiere și câmp de producție arată că numai în acest an se preconizează că vor fi puse în funcțiune peste 100 de miliarde de metri cubi de aprovizionare suplimentară. Aceasta reprezintă o creștere cu 20% a ofertei totale de GNL“, a declarat Sonnenfeld.

Și cum cererea de GNL este în scădere în alte părți ale lumii, în special în China, livrările suplimentare ar trebui să înlocuiască în totalitate gazul pe care Europa îl consumă din conductele rusești, a adăugat el.

Cu toate acestea, rapoarte separate au arătat că Europa a plătit mai mult decât țările mai puțin bogate din Asia, cum ar fi Pakistanul, pentru livrările de GNL, lăsându-le cu lipsuri înainte de iarnă.

Iar unii analiști au avertizat că iarna viitoare (2023-2024) va fi mai dificilă pentru Europa decât iarna care urmează. Și asta pentru că Europa încă beneficiază de un firicel de gaz rusesc care va fi probabil întrerupt complet până anul viitor.

Cu toate acestea, Sonnenfeld a precizat că, deși prețurile la gaze rămân ridicate, volumele pe care Europa a reușit să le obțină pe piețele globale au risipit temerile legate de o criză de aprovizionare și îl vor lăsa pe președintele Vladimir Putin fără 100 de miliarde de dolari pe an din veniturile pierdute din gaze.

“După ce a subminat reputația țării sale de furnizor de energie de încredere, pe care Uniunea Sovietică a menținut-o chiar și în perioada de vârf a războiului rece, Putin are foarte puține capacități de export existente și se confruntă cu dificultăți în construirea altora, având în vedere condițiile de gheață și provocările legate de transportul maritim în Arctica. Singura conductă care leagă Rusia de China transportă 10% din capacitatea rețelei de conducte europene a Rusiei, iar China nu se grăbește să construiască altele noi. Așadar, singurii care pierd din acest șantaj cu gazele naturale sunt Putin și cei care îl susțin“, a conchis el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: