Santiago de Compostela, o importantă destinație de pelerinaj din Spania, vrea să introducă o taxă turistică pentru a limita supraaglomerarea

catedrala Santiago de Compostela Sursa foto: Pixabay

Santiago de Compostela, destinația celebrului pelerinaj spaniol Camino de Santiago, vrea să introducă o taxă turistică pentru a limita supraaglomerarea. „Vreau ca Santiago de Compostela să nu mai fie doar o destinație turistică și un parc tematic”, spune primarul, citat de Euronews.

Populara destinație din comunitatea autonomă Galicia din nord-vestul Spaniei a primit aproape 440.000 de „pelerini” în 2022. Numărul său mediu anual de vizitatori depășește 300.000.

Drumeții parcurg o gamă largă de rute de pelerinaj care pornesc din Spania, Franța și Portugalia și se termină la catedrala din secolul al IX-lea a orașului. Pentru creștini, bazilica romanică este considerată a fi locul de înmormântare al Sfântului Iacob cel Mare, unul dintre apostolii lui Iisus.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Învestită luna trecută în funcția de prima femeie primar al orașului, Goretti Sanmartín, din partea Blocului Naționalist Galician (BNG), a anunțat planuri de promovare a turismului durabil și de transformare a orașului Santiago de Compostela într-un loc mai bun pentru localnici, potrivit agenției spaniole de știri Europa Press.

La cât se va ridica taxa de turism din Santiago de Compostela?

Ideea unei taxe turistice a fost prezentată hotelierilor de către fostul primar al orașului Santiago, Xosé Sánchez Bugallo, în luna aprilie, relatează postul de radio spaniol La Cadena SER.

A fost propusă o taxă regională care ar putea fi introdusă în 2025. Aceasta ar urma să fie percepută ca taxă de noapte de către hoteluri și este posibil să coste între 0,50 și 2,50 euro, în funcție de tipul de cazare.

Se crede că taxa ar putea strânge între 2,5 și 3 milioane de euro pe an pentru Santiago, sumă care ar merge pentru întreținerea centrului istoric al orașului.

Primarul Sanmartín a reluat ideea în discursul său de învestitură, în care a prezentat planurile pentru un „turism conștient” în oraș.

„Vreau ca acest municipiu să nu mai fie doar o destinație turistică și un parc tematic”, a spus ea, potrivit Europa Press.

„Vreau un Santiago din care să nu fie nevoie să fugă din cauza turismului necontrolat. Aspirăm să… ne bucurăm de un sector turistic bogat și prosper, dar și de un oraș confortabil și respirabil.”

Ea a precizat că asigurarea de locuințe pentru localnici va fi, de asemenea, o prioritate.

Intrarea în Catedrala din Santiago de Compostela este gratuită, dar vizitatorii pot plăti o taxă de 12 euro pentru a avea acces complet la muzee, turn și clopotniță.

Unde altundeva în Spania se percep taxe turistice

Taxele turistice nu sunt un concept nou în Spania. Barcelona a introdus o taxă în 2012, care a crescut constant de atunci. În aprilie 2024, aceasta va crește la 3,25 euro pe noapte.

Valencia intenționează, de asemenea, să introducă o taxă turistică în cursul anului viitor, cu o valoare cuprinsă între 0,50 și 2 euro, pentru a contribui la un turism durabil.

Locurile de cazare de vacanță din Insulele Baleare din Spania (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera) sunt, de asemenea, supuse unei taxe, care poate ajunge până la 4 euro pe noapte în sezonul de vârf.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: