Șase echipe din România vor participa la competiția internațională de aplicații lansată de NASA. Ce soluții propun

nasa space app foto Sursa foto: NASA Space Apps Challenge Romania

O seră compactă pentru suplimentarea nutriţională a unei misiuni pilotate pe Mart, un dispozitiv electronic care să asigure detaşarea de la paraşută în condiţii de siguranţă,  jocuri de explorare spaţială sau o hartă virtuală care evidenţiază deşeurile care orbitează în jurul Pământului sunt câteva dintre inovaţiile premiate în cadrul competiţiei NASA Space Apps Challenge România 2021, transmite Agerpres. La ediția de România au participat 200 de persoane.

În finala concursului, organizat în perioada 2 – 3 octombrie, în sistem online, 15 echipe şi-au prezentat proiectele, iar cei peste 200 de participanţi au avut vârste cuprinse între 16 şi 56 de ani şi în proporţie de peste 80% au avut un background tehnic.

În concurs s-au înregistrat 28 de echipe cu participanți din Arad, Maramureş, Sibiu, Constanţa, Timişoara, Bucureşti, Galaţi, Cluj, Iaşi, Harghita, Prahova, Dolj, Suceava, Argeş, Sofia şi Chişinău.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Pentru etapa de jurizare internaţională a competiţiei s-au calificat şase echipe din România.

Astfel, din Bucureşti provine echipa Star (a conceput o seră compactă pentru suplimentarea nutriţională a unei misiuni pilotate pe Marte, cu scopul de a maximiza producţia de plante într-un spaţiu restrâns, de a îmbunătăţi dieta şi de propune soluţii inovatoare pentru problemele actuale ale agriculturii spaţiale), precum şi echipa Aqualood – care a dezvoltat Starwalker, un joc educaţional de explorare spaţială pentru copii de 10-14 ani, cu menirea de a le trezi copiilor noi interese şi pasiuni, susţinând, astfel, avansarea societăţii.

De asemenea, din Cluj-Napoca s-au calificat echipele: IoT4Nature (pentru un dispozitiv electronic care să asigure detaşarea de la paraşută în condiţii de siguranţă şi într-un mod care să nu dăuneze mediului înconjurător, evitând şocul şi praful de puşcă generate de mijloacele pirotehnice) şi Petru Rares Straight to Space (a împărtăşit experienţa câştigată prin lansarea unui balon meteorologic, în luna august – plan, listă de materiale, lecţii învăţate, probleme survenite şi soluţiile aferente, măsurători, date şi dispozitivele de backup necesare – pentru a le veni în ajutor celor care doresc să lanseze un balon meteorologic).

În acelaşi timp, din Timişoara, au câştigat un loc în finală Dione – care a dezvoltat Astroknowledge, un joc prin care participanţii învaţă despre spaţiu şi care serveşte şi ca instrument de predare cu ajutorul căruia profesorii le pot inspira tinerilor pasiunea pentru explorarea spaţială, iar din Iaşi echipa Hypercube – ce a elaborat un proiect care creează o hartă virtuală a globului şi afişează în timp real toate deşeurile spaţiale care orbitează în jurul Pământului, cu impact atât asupra călătoriilor în spaţiu, cât şi asupra a diverse aspecte ale vieţii pe Pământ.

Un premiu special a fost acordat echipei A.M.C.G., din Bucureşti, pentru ideea lor cu potenţial în zona spaţială – crearea unui site web care ajută NASA să transmită informaţii către cercetători.

Juriul a fost format din: Ulpia Elena Botezatu – Researcher la Romanian Space Agency; Cristian Roman – Senior Editor Revista Ştiinţă şi Tehnică; Fabiola Cazan – Senior Manager IT la Vodafone România, Gabriel Preda – Principal Data Scientist la Endava; Bogdan Niculae – Enginerring Manager la Thales; Silvia Batorii – Space Software Engineer la Thales; Cristian Dascălu – Project Initiator NASA Space Apps Challenge Romania; Indira Abdulvoap – General Manager al Logiscool România; Ana Maria Stancu – CEO Bucharest Robots; Tudor Popescu – National Project Leader la Edison.

Potrivit sursei citate, soluţiile echipelor câştigătoare din România vor intra în procesul de evaluare la nivel internaţional, coordonat de NASA.

Câştigătorii Space Apps vor fi anunţaţi în ianuarie 2022 şi vor fi invitate să-şi prezinte proiectele la NASA (şi partenerilor agenţiei spaţiale, dacă este cazul). În plus, câştigătorii internaţionali vor fi invitaţi să viziteze o staţie NASA împreună cu echipa de organizare globală, Space Apps Challenge, pentru a asista la lansarea unei nave spaţiale.

Anul acesta, NASA Space Apps Challenge a reunit în parteneriat zece agenţii spaţiale: ESA (Agenţia Spaţială Europeană), Agenţia Japoneză de Explorare Aerospaţială, Agenţia Spaţială Canadiană, Agenţia Spaţială Australiană, Agenţia Spaţială Braziliană, Comisia Naţională pentru Activităţi Spaţiale din Argentina, Agenţia Spaţială Paraguayană, Agenţia Spaţială Naţională din Africa de Sud şi Agenţia Spaţială Naţională din Bahrain se vor alătura agenţiei NASA.

SpaceApps Challenge este un program inovator de incubare al NASA, organizat anual începând cu 2012 în hub-uri din întreaga lume. În 2020, la nivel internaţional, Space Apps s-a bucurat de aproximativ 26.000 de participanţi, care au creat 2.303 de proiecte. Lista completă a finaliştilor hackathonului din 2020 poate fi accesată aici. Anul trecut, pentru etapa de jurizare internaţională a competiţiei s-au calificat patru echipe din România.

Ediţia de anul viitor, NASA SpaceApps Challenge 2022, va avea loc între 1 şi 2 octombrie 2022.

Hackathon-ul internaţional NASA Space Apps Challenge cooptează mii de oameni din întreaga lume, care lucrează cu datele deschise ale NASA într-un competiţie de 48 de ore. De la lansare, în anul 2012, concursul a adunat peste 150.000 de oameni din 150 de ţări şi teritorii. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: