Explozia muncii la distanță din ultimii ani a transformat marile orașe europene precum Lisabona, Barcelona și Berlin în așa-numitele “centre ale nomazilor digitali”, scrie Euronews.
Dar tensiunile sunt din ce în ce mai mari între comunitățile locale și cei care și-au instalat temporar laptopurile în oraș.
Fie că este vorba despre eliminarea de pe piața imobiliară, fie că proprietarii de cafenele interzic “ocupanților ilegali de laptopuri”, localnicii vorbesc împotriva impactului negativ.
Pe măsură ce aceste centre sunt din ce în ce mai aglomerate și mai controversate, unii antreprenori duc stilul de viață al nomazilor digitali într-o direcție mai liniștită, în mediul rural.
Aici, nu numai că sunt bine primiți, dar generează un impact pozitiv pentru comunitățile rurale.
Revigorarea comunităților rurale din Spania
În timp ce o supraabundență de nomazi digitali și de turiști afectează infrastructura locală în orașele populare, multe zone rurale din Europa se confruntă cu problema opusă.
Depopularea amenință existența și vitalitatea satelor și orașelor mici, deoarece generațiile tinere migrează în special către orașele mari.
“Spania este una dintre țările din Europa cu cel mai mare decalaj demografic”, spune fondatorul experienței de co-living Rooral Juan Barbed pentru Euronews Travel. “Jumătate din satele noastre sunt pe moarte, ca în stadiu terminal”.
După ani petrecuți călătorind și lucrând între unele dintre cele mai mari orașe ale lumii, Juan a fost confruntat cu acest declin atunci când s-a întors în satul bunicii sale, după moartea acesteia.
În același timp, el a fost mișcat de primirea călduroasă a comunității. S-a simțit sigur că și alți nomazi digitali tânjesc după sentimentul de conexiune pe care l-a găsit acolo.
“Am crescut cu ideea că succesul este în orașele mari. Dar acum ai infrastructură care îți poate permite să lucrezi de oriunde”, spune Juan. “Ne-am gândit, ce-ar fi dacă am face mai ușor pentru oameni să testeze cum este să lucrezi dintr-un sat rural?
“Așa că am creat această asociație care se asociază cu sate mici aflate în pericol de depopulare pentru a primi lucrători de la distanță.”
El și cofondatoarea Rooral, Ana Amrein, și-au testat conceptul într-o mână de sate, cu scopul de a stimula economiile rurale și de a crea schimburi culturale semnificative.
“Nu ne ducem pur și simplu într-un sat și începem să facem asta. Facem un acord cu primăria, cu asociațiile locale, cu întreprinderile, cu comunitatea însăși. Avansăm cu viteza încrederii”, explică Juan.
Feedback-ul primelor sate care au găzduit Rooral a fost fără echivoc pozitiv.
Bun venit nomazilor digitali în pueblo
Rooral are acum o bază permanentă în satul andaluz Benarrabá. Locuitoarea Mari Angeles povestește pentru Euronews Travel cât de încântată este că oameni din întreaga lume îi descoperă satul, care nu se află de obicei pe radarul vizitatorilor străini.
“Ei interacționează minunat cu oamenii noștri”, comentează ea. “Mă bucur când vin să facă cumpărături la micul supermarket al familiei noastre din sat și apucăm să stăm de vorbă. Mi-a plăcut foarte mult o cină pe care am avut-o împreună, la care au împărtășit ce le place cel mai mult la sat: sentimentul de comunitate, legăturile profunde, pacea și natura frumoasă.”
Rooral facilitează aceste legături cu rezidenții locali, adesea în vârstă, prin activități și evenimente. Se întâmplă frecvent ca vizitatorii și localnicii să ia cina împreună sau ca nomazii digitali să învețe despre obiceiurile locale, cum ar fi prepararea brânzei de capră și extragerea plutei.
Lucrătorii la distanță își oferă, de asemenea, timpul în mod voluntar în diferite moduri, de la ajutor la ferme la oferirea de ateliere de competențe digitale, cum ar fi o introducere în codare.
“Pentru oamenii din sat, este minunat pentru că [nomazii digitali] își etalează toate abilitățile și îi primesc cu toată afecțiunea care îi caracterizează”, adaugă Mari Angeles. “Iar pentru tineri, este foarte bine să poată interacționa și să vadă o altă perspectivă.
“Mă simt foarte fericită și mulțumită de aceste întâlniri frumoase – ele te fac să vezi satul dintr-o altă perspectivă.”
Juan confirmă că, deși beneficiile economice sunt cele care, în mod normal, interesează în primul rând un sat, în cele din urmă afluxul de fețe noi și de energie sunt cele care își pun cu adevărat amprenta asupra comunității: “Acești nou-veniți arată o profundă apreciere pentru cultura și tradițiile locale, ceea ce contribuie la revitalizarea sentimentului de mândrie și a stimei de sine în zonele rurale.
“Schimbul de idei și îmbinarea diferitelor medii creează un mediu dinamic. În cele din urmă, acest lucru aduce beneficii structurii sociale și culturale a satului.”
Experiențe de coabitare bazate pe impact: Începutul unei mișcări?
Rooral nu este singurul care exploatează potențialul nomazilor digitali.
În munții și zonele rurale din nordul Italiei, un grup de experți în regenerare teritorială și inovare socială au înființat NATworking. Aceștia creează, de asemenea, experiențe de coabitare pentru revitalizarea zonelor cu risc de depopulare.
“Săptămânile NAT” lor combină timpul liber în natură, activitățile de turism lent și proiectele comunitare care promovează dezvoltarea locală.
Ca și Juan, dorința multor lucrători de la distanță de a-și crea un stil de viață mai echilibrat și o legătură mai strânsă cu natura a inspirat și echipa. A fost ceva ce au experimentat personal, spune unul dintre managerii de proiect Francesca Albera pentru Euronews Travel.
“Ne-am dat seama că posibilitatea de a lucra de la distanță nu se traduce neapărat printr-o calitate mai bună a vieții. Așa că am fost interesați să creăm o legătură între activarea teritorială și îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață pentru lucrătorii la distanță.”
Experiențele nomazilor digitali din mediul rural favorizează conexiunile pe termen lung
Pentru moment, NATworking organizează doar experiențe de coabitare pe termen scurt. Dar creează totuși un impact de durată în comunitățile partenere.
“Mulți NATworkeri se întorc în zonele lor gazdă pentru a oferi ceva înapoi oamenilor pe care i-au întâlnit acolo, deschizând o activare comunitară continuă”, spune Francesca.
“De exemplu, în luna mai a anului trecut am petrecut o săptămână cu un grup de lucrători la distanță din San Pietro di Monterosso, care locuiau și lucrau în Valle Grana. În iunie ne-am întors pentru a organiza un atelier de design civic, pentru a planifica un proiect de revitalizare pentru Combetta, un mic sat din apropierea San Pietro. Mulți participanți la NATweek-ul anterior au decis să se întoarcă pentru că au înțeles valoarea locului și a oamenilor. Au avut dorința de a contribui la dezvoltarea locală.”