Schimbările climatice și efectele asupra turismului de iarnă. Cercetător: Dacă nu se iau măsuri, pârtiile din România care se află sub 1.800 de metri altitudine se vor închide (Libertatea)

schi straja sursa Complex Montana FB 1 sursa foto: Facebook/ Complex Montana

În România sunt 189 de pârtii schiabile omologate, conform Ministerului Turismului. În cazul în care nu se vor lua măsuri de preîntâmpinare a efectelor produse de schimbările climatice, toate pârtiile din România care se află sub 1.800 de metri altitudine se vor închide, spune cercetătorul Alexandru Tătar, citat de Libertatea. Criza climatică va aduce perioadele mai scurte și mai rare în care ninge, ceea ce va afecta atât sectorul agricol, cât și turismul.

„Toate modelele climatice, realizate atât la nivel internațional, cât și național, arată că în ultimii 30 de ani, cantitatea de zăpadă s-a redus semnificativ. În mod normal, în România ar trebui să fie continuu 90 de zile de zăpadă; în prezent, nu mai avem o continuitate a zilelor cu zăpadă, ci o segmentare a acestora. Dintre cele 90 de zile, jumătate sunt fără zăpadă, iar această alternanță produce un uriaș dezechilibru, care afectează economia României”, explică pentru Libertatea Alexandru Tătar, doctorand al Facultății de Geografie a Universității Babeș-Bolyai, care cercetează efectele pe care schimbările climei le au asupra economiei.

Investiții în producerea de zăpadă artificială vor trebui realizate în special în pârtiile aflate la altitudini mai joase, din zona Bucegi și Postăvaru, în vreme ce pârtii aflate la altitudini mai mari – cum sunt cele din Sinaia și Bâlea – vor avea un număr mai mare de turiști, se scrie în Strategia Națională a României privind Schimbările Climatice 2013-2020.

„Necazul României este că toate stațiunile se află la sub 2.500 de metri altitudine, adică toate se află în zona cea mai vulnerabilă. Între 1.800 și 2.400 de metri altitudine să zicem că am avea un sezon turistic hibernal scurt, dar decent pentru practicarea sporturilor de iarnă. Sub 1.800 de metri este exclus ca în viitor să poți avea o stațiune de schi”, explică pentru Libertatea Alexandru Tătar.

În România sunt 189 de pârtii schiabile omologate, conform Ministerului Turismului. În cazul în care nu se vor lua măsuri de preîntâmpinare a efectelor produse de schimbările climatice, toate pârtiile din România care se află sub 1.800 de metri altitudine se vor închide, avertizează Alexandru Tătar. Celelalte destinații montane vor avea costuri foarte mari de funcționare, mai spune acesta.

Citește analiza integrală AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: