Un strat flexibil „revoluționar” care exploatează energia solară ar putea reduce nevoia de panouri voluminoase pe bază de siliciu, afirmă oamenii de știință care au realizat această inovație, scrie Positive News.
O echipă formată din 40 de cercetători de la departamentul de fizică al Universității Oxford a dezvoltat o celulă solară atât de subțire încât poate fi aplicată pe clădiri, mașini și obiecte de zi cu zi.
Aceasta înseamnă că, în teorie, ați putea concepe un rucsac care să încarce gadgeturile în timp ce mergeți sau un telefon care să se încarce în timp ce vorbiți. Sau chiar un vehicul electric care se reîncarcă gratuit în timp ce rulezi pe autostradă.
Teste independente au arătat că celula multistrat – fabricată dintr-un mineral numit perovskit – este cel puțin la fel de eficientă ca panourile tradiționale, convertind 27% din energia luminii solare în electricitate.
Creierele din spatele descoperirii revoluționare cred că pot crește eficiența la 45%, dar adevărata atracție a celulelor perovskite constă în versatilitatea lor uimitoare. Cu o grosime de puțin peste un micron, ele sunt de aproape 150 de ori mai subțiri decât o plachetă de siliciu, astfel încât pot fi aplicate pe aproape orice suprafață.
Dr. Junke Wang, de la Oxford University Physics, a declarat că acestea ar putea fi aplicate într-o zi pe acoperișurile mașinilor și clădirilor, sau pe spatele telefoanelor mobile. „Dacă mai multă energie solară poate fi generată în acest mod, putem prevedea că, pe termen lung, va fi mai puțin necesar să folosim panouri de siliciu sau să construim tot mai multe ferme solare”, a declarat Dr. Wang.
Între timp, firma britanică Oxford PV produce deja celule tandem „perovskite pe siliciu” la fabrica sa din Brandenburg-an-der-Havel, lângă Berlin, Germania.
Fondatorul companiei, Henry Snaith – profesor de energie regenerabilă, care conduce, de asemenea, activitatea PV la Oxford University Physics – a făcut apel la mai mult sprijin guvernamental pentru producția PV autohtonă.
„Până în prezent, Marea Britanie s-a gândit la energia solară doar în ceea ce privește construirea de noi ferme solare, dar adevărata creștere va veni din comercializarea inovațiilor – sperăm foarte mult că British Energy, recent creată, își va îndrepta atenția către acest aspect”, a declarat acesta.
Cercetătorii cred că abordarea lor va continua să reducă costul energiei solare și, de asemenea, să o transforme în cea mai durabilă formă de energie regenerabilă. Din 2010, costul mediu global al electricității solare a scăzut cu aproape 90%, devenind cu aproape o treime mai ieftin decât cel generat de combustibilii fosili.