Scumpiri puternice la gaze și ieftiniri la energie electrică, în iulie, estimează BNR. Inflația va ajunge la 4,1% la finalul anului

Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

Banca Națională a României estimează că gazele se vor scumpi cu 10% în luna iulie, când consumatorii vor trebui să încheie noi contracte, în timp ce energia electrică se va ieftini cu 5%, după creșterea puternică de 18% de la începutul anului, care a dus inflația mai sus decât era estimat. BNR prognozează că rata inflației va ajunge la 4,1% spre finalul acestui an.

„Traiectoria prețurilor la gazele naturale este marcată de o majorare semnificativă în luna iulie, în cuantum de 10 la sută, în contextul previzionării unor ajustări ascendente cu ocazia reînnoirii anuale a contractelor între furnizori și clienții finali, pe fondul creșterilor semnificative ale cotațiilor pe Bursa Română de Mărfuri. Ulterior, în lipsa unor informații relevante, nu sunt anticipate alte modificări importante ale prețurilor până la orizontul prognozei”, arată BNR, despre prețul gazelor în acest an.

De asemenea, vizavi de prețurile la energie electrică, BNR transmite: „După majorarea substanțială înregistrată în luna ianuarie (18,4 la sută) de prețurile la energia electrică, prognoza prevede o ajustare descendentă a acestora în luna iulie de aproximativ 5 la sută, în condițiile reducerilor comerciale care ar urma să fie oferite de furnizori pentru a compensa diferența dintre prețul serviciului universal și cel aferent celei mai bune oferte din portofoliu”. Banca centrală subliniază însă că traiectoria prețurilor rămâne însă marcată de incertitudini ridicate, în contextul comportamentului marilor furnizori de a manifesta un grad relativ ridicat de rigiditate a ofertelor pe piața liberă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Mai precis, BNR afirmă că ajustările de preț observate până în prezent vizează corecții în sus ale ofertelor mai avantajoase, spre media pieței. Adică furnizorii cu prețuri mai mici le cresc, pentru a se apropia de ofertele celor cu prețuri mai mari.

BNR arată în raportul asupra inflației publicat vineri, că rata anuală a inflației este proiectată pe o traiectorie ascendentă până la sfârșitul anului curent, când se preconizează că va atinge 4,1 la sută, nivel situat peste limita superioară a intervalului țintei.

Ulterior, rata anuală a inflației este prevăzută să decelereze semnificativ în trimestrul I 2022, ulterior stabilizându-se la nivelul de 3% până la finele intervalului de prognoză, respectiv trimestrul I 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: