Scumpiri puternice la gaze și ieftiniri la energie electrică, în iulie, estimează BNR. Inflația va ajunge la 4,1% la finalul anului

Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

Banca Națională a României estimează că gazele se vor scumpi cu 10% în luna iulie, când consumatorii vor trebui să încheie noi contracte, în timp ce energia electrică se va ieftini cu 5%, după creșterea puternică de 18% de la începutul anului, care a dus inflația mai sus decât era estimat. BNR prognozează că rata inflației va ajunge la 4,1% spre finalul acestui an.

„Traiectoria prețurilor la gazele naturale este marcată de o majorare semnificativă în luna iulie, în cuantum de 10 la sută, în contextul previzionării unor ajustări ascendente cu ocazia reînnoirii anuale a contractelor între furnizori și clienții finali, pe fondul creșterilor semnificative ale cotațiilor pe Bursa Română de Mărfuri. Ulterior, în lipsa unor informații relevante, nu sunt anticipate alte modificări importante ale prețurilor până la orizontul prognozei”, arată BNR, despre prețul gazelor în acest an.

De asemenea, vizavi de prețurile la energie electrică, BNR transmite: „După majorarea substanțială înregistrată în luna ianuarie (18,4 la sută) de prețurile la energia electrică, prognoza prevede o ajustare descendentă a acestora în luna iulie de aproximativ 5 la sută, în condițiile reducerilor comerciale care ar urma să fie oferite de furnizori pentru a compensa diferența dintre prețul serviciului universal și cel aferent celei mai bune oferte din portofoliu”. Banca centrală subliniază însă că traiectoria prețurilor rămâne însă marcată de incertitudini ridicate, în contextul comportamentului marilor furnizori de a manifesta un grad relativ ridicat de rigiditate a ofertelor pe piața liberă.

Mai precis, BNR afirmă că ajustările de preț observate până în prezent vizează corecții în sus ale ofertelor mai avantajoase, spre media pieței. Adică furnizorii cu prețuri mai mici le cresc, pentru a se apropia de ofertele celor cu prețuri mai mari.

BNR arată în raportul asupra inflației publicat vineri, că rata anuală a inflației este proiectată pe o traiectorie ascendentă până la sfârșitul anului curent, când se preconizează că va atinge 4,1 la sută, nivel situat peste limita superioară a intervalului țintei.

Ulterior, rata anuală a inflației este prevăzută să decelereze semnificativ în trimestrul I 2022, ulterior stabilizându-se la nivelul de 3% până la finele intervalului de prognoză, respectiv trimestrul I 2023.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *