Se așteaptă o creștere a prețurilor petrolului, pe măsură ce crește cererea și oferta este limitată

benzinarie Sursa foto Pixabay

Prețul petrolului va lua un oarecare avânt în acest an, pe măsură ce cererea va crește, iar reducerea producției de către  OPEC+ va continua să comprime oferta care este deja presată de conflictele militare, arată un sondaj Reuters realizat joi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Un sondaj realizat în rândul a 46 de economiști și analiști a estimat că petrolul Brent va ajunge la o medie de 82,33 dolari pe baril în 2024, în creștere față de proiecția de 81,13 dolari din februarie. Așteptările privind țițeiul american au fost majorate la 78,09 dolari, în creștere față de prognoza de 76,54 dolari de luna trecută.

Aceasta a fost prima revizuire în creștere a previziunilor de consens pentru 2024 de la sondajul din octombrie.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Vedem că revenirea prețului petrolului va continua până în lunile de vară”, a declarat Florian Grunberger, analist senior la firma de date și analize Kpler. “Acest lucru se datorează primei de risc geopolitic și intereselor membrilor OPEC+, alături de creșterea cererii în China”.

Prețul petrolului a adăugat peste 12% în primul trimestru din an, alimentat de tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu, de atacurile Houthi asupra transportului maritim din Marea Roșie și de recentele atacuri cu drone ucrainene asupra rafinăriilor rusești.

În ceea ce privește cererea, consensul general a fost aproximativ în concordanță cu creșterea de 1,3 milioane de barili pe zi (bpd) pentru 2024 prevăzută de Agenția Internațională pentru Energie.

Prognoza AIE a fost mult mai puțin optimistă decât cea a OPEC, care se așteaptă la o creștere a cererii de 2,25 milioane de bpd în acest an și a declarat că traiectoriile de creștere din 2024 și 2025 ale Indiei, Chinei și Statelor Unite ar putea depăși așteptările actuale.

“Traderii au asimilat acum pe deplin implicațiile extinderilor de reducere a ofertei OPEC+, într-un moment în care cererea se dovedește a fi mai robustă decât se aștepta”, a declarat Matthew Sherwood, analist principal de mărfuri la Economist Intelligence Unit.

Este puțin probabil ca membrii OPEC+, conduși de Arabia Saudită și Rusia, să facă vreo modificare a politicii privind producția de petrol până la o reuniune ministerială completă în iunie, au declarat pentru Reuters trei surse din cadrul OPEC+.

“Nu va fi ușor să convingem membrii OPEC+ să producă în mod colectiv sub nivelul de producție pentru a menține prețul petrolului peste un anumit nivel”, a declarat Suvro Sarkar, liderul echipei pentru sectorul energetic la DBS Bank, subliniind creșterea capacității excedentare și pierderea cotei de piață a OPEC+ în favoarea producătorilor non-OPEC+, precum Statele Unite.