Sebastian Burduja: Sunt patru-cinci bănci interesate să participe la mecanismul pentru menținerea prețurilor plafonate la energie/ Datoria pe care Ministerul Energiei o are către furnizori este de 1,4 miliarde lei

facturi bani energie Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Sunt 4-5 bănci interesate să participe la mecanismul care să permită furnizorilor să ia credite la cost redus prin sistemul de factoring, pentru a susține sistemul de plafonare a facturilor la energie, a declarat marți ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Luni a avut loc o nouă întâlnire între ministrul Energiei, furnizorii de energie, reprezentanții instituțiilor bancare implicate în schema de furnizare, dar și cu reprezentanți ANRE și ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

“Discuția de ieri, care a pus la masă instituțiile bancare și operatorii, companiile furnizoare avizat o înțelegere tripartită nu vizează un ajutor de stat, ci susținerea băncilor pentru a deține un produs nou de factori în care practic furnizorii accesează linii de credit. Statul urmează să ramburseze acești bani într-un termen cât mai scurt, așa cum ne-am asumat împreună cu Ministerul Finanțelor. Și acești bani ulterior sting aceste datorii pe care furnizorii le au către bănci. Era foarte important să dăm acest semnal băncilor că sumele vor fi plătite de statul român, chiar dacă noi am înregistrat constant anumite întârzieri și într-adevăr, la zi vă pot spune că datoria pe care Ministerul Energiei o are în contul acelor consumator non-casnici către furnizori este de 1,4 miliarde lei în mandatul meu. În același timp, am plătit peste 3,4 miliarde de lei, inclusiv intervenind printr-o ordonanță de urgență pentru a trage acești bani din fondul de solidaritate. Deci noi facem tot ceea ce depinde de noi ca minister, să deblocăm această situație, să ne asigurăm că sumele circulă pe întreg lanțul energetic. Dacă dacă ar fi existat un blocaj la nivelul furnizorilor, acesta s-ar fi dus și către distribuitor și către Transelectrica și sigur, și la nivel de producție, deci vor fi convenții tripartite.” a explicat ministrul Energiei.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Sebastian Burduja a mai spus statul va avea bani pentru plata la timp a datoriilor către furnizori: “S-a vehiculat o perioadă de până la 150 de zile, deci patru luni de zile în care aceste sume ar trebui să vină de la stat. Este o perioadă suficientă din punctul nostru de vedere și mă bazez pe discuțiile bune pe care le-am avut cu ministru Boloș și care ne-a asigurat că dincolo de sumele pe care noi le vom mai plăti până la finalul anului, ce se strânge în fondul de tranziție, în plus alte surse legal constituite, vom vedea cât spațiu bugetar există la începutul anului viitor, ianuarie, februarie, cu siguranță că aceste sume vor fi aduse la zi sau cât mai aproape de ceea ce înseamnă la zi.”

El a menționat și faptul că există și un interes din partea băncilor pentru acest mecanism.

“Sunt cel puțin patru sau cinci bănci care ne-au abordat proactiv în acest moment, dar fiind o piață competitivă, în momentul în care primele produse vor apărea și înțeleg că săptămâna viitoare se va întâmpla lucrul ăsta, dacă nu deja săptămâna asta, cu siguranță și alți jucători din piață pot să-și manifeste interesul. Vor fi înțelegeri individuale și Ministerul Energiei poate fi parte într-o convenție tripartită, repet, fără a-și asuma un risc juridic sau fără a prelua efectiv vreo creanță.Eu mă aștept ca prin implicarea ministerului și a statului și dobânzile să fie la un cost mai mic, pentru că gradul de încredere al băncilor în plata acestor sume într-o perioadă rezonabilă de timp, vă spuneam, până la patru luni de zile va crește.”

Ministrul energiei a mai spus că toate aceste demersuri sunt făcute pentru a menține schema de plafonare a prețurilor. 

“Schema de compensare plafonare, așa cum este ea acum și cum ne-o dorim, să o păstrăm și iarna aceasta și iarna viitoare, până în primăvara anului 2025, conform legislației în vigoare.”

În contextul conflictului din Orientul Mijlociu, un raport al Băncii Mondiale arăta că prețul combustibilului ar putea crește. Întrebat despre această posibilitate, ministrul a afirmat că tocmai de aceea este necesară schema de plafonare.

În cazul în care carburanții se vor scumpi din nou foarte mult, Burduja a spus că reintroducerea compensării de 50 de bani, care a fost în vigoare până la finele anului trecut, este “o decizie de nivelul coaliției și sunt convins că vom lua cea mai bună decizie pentru consumator.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: