Cele mai competitive sectoare, în funcție de numărul de joburi disponibile, sunt retail, financiar, producție/logistică, inginerie și construcții. Aceste domenii continuă să ofere oportunități semnificative de angajare, depășind 12.000 de locuri de muncă lunar la nivel național, cele mai multe în orașele București, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca și Iași, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs, pentru Economedia. Însă, spre comparație, IT-ul a început să scadă vizibil oferta de locuri de muncă pusă la dispoziție, iar competiția s-a intensificat, pe fondul dificultăților recente ale sectorului.
Numărul aplicărilor rămâne ridicat, cu o medie de 1.100.000 de aplicări pe lună și aproximativ 40 de aplicări per job. Cu toate acestea, în lunile de vară, iulie și august, s-a înregistrat o încetinire a mobilității forței de muncă. În acest interval, segmentul de vârstă 18-24 de ani a fost mai activ, reprezentând 28% din totalul aplicărilor, ceea ce reprezintă o creștere de 5 procente față de primele luni ale anului.
În ceea ce privește preferințele candidaților, în ultima lună cele mai multe CV-uri au fost direcționate către joburi din retail, cu o medie lunară de 58 de aplicări/job, financiar (52 aplicări/job), suport clienți (117 aplicări/job) și administrativ (76 aplicări/job).
De asemenea, competiția pentru joburile din IT&C s-a intensificat în 2024, pe fondul unei oferte vizibil mai reduse de locuri de muncă, în timp ce sectorul logisticii se află pe un trend ascendent, atât în ceea ce privește oportunitățile de angajare, cât și interesul candidaților.
Un alt aspect interesant în 2024 este faptul că Timișoara a depășit pentru prima dată în ultimii doi ani Cluj-Napoca atât în ceea ce privește oferta de joburi, cât și numărul de CV-uri trimise de candidați, multe dintre aceste locuri de muncă oferind beneficii precum relocarea sau decontarea transportului.