Sectorul cultural, ignorat complet de stat. Cele 100 de milioane de euro promise drept sprijin au dispărut, a rămas doar un ajutor de 3 milioane de lei de la Primăria București

concert, cultura Sursa foto: Pixabay

Ajutorul de 100 de milioane de euro promis de stat sectorului cultural din România, grav afectat de restricțiile din pandemie, nu a sosit nici până în prezent, deși a fost promis încă din 2020, iar șansele de acordare sunt mici, din moment ce schema de ajutor de stat nu a putut fi inclusă în Planul Național de Redresare, iar finanțarea prin alte scheme europene ar afecta deficitul bugetar. Doar Primăria Capitalei a decis să mai acorde un ajutor artiștilor din București, deși și acesta este „mărunțiș” pe lângă promisiunile inițiale ale autorităților.

Ministerul Culturii a anunțat anul trecut, în noiembrie, laolaltă cu primarul Capitalei Nicușor Dan, că va ajuta sectorul cultural, venind de asemenea cu o primă propunere în acest sens. Ulterior, mai mulți reprezentanți din industria creativă au participat la o serie de dezbateri, pentru îmbunătățirea proiectului.

Ce a ieșit a fost o serie de scheme de ajutor de stat și de minimis în valoare de 100 de milioane de euro, menite să sprijine atât firmele din sectorul cultural independent, cât și artiștii persoane fizice, dar și librăriile, editurile, cinematografele și organizatorii de festivaluri și evenimente culturale.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Propunerea a fost lansată atunci în dezbatere publică. În data de 8 martie, Ministerul Culturii a anunțat că schemele au fost transmise către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru a fi incluse în cadrul priorităților investiționale ale Planul Național de Relansare și Reziliență al României (PNRR).

În martie, ministerul Culturii spunea pentru Economedia că nu este sigur că schemele vor fi incluse integral în PNRR, ci unele ar putea fi finanțate de la bugetul de stat.

Lipsă de sursă de finanțare

Între timp, însă, Comisia Europeană a respins finanțarea acestei scheme de ajutor de stat, în contextul în care PNRR este un mecanism care finanțează reforme, nu scheme de compensare. Există, de asemenea, slabe șanse ca schemele să poată fi finanțate din alte surse, deoarece ar afecta deficitul bugetar deja mare.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Iulia Popovici (USR) a declarat pentru Economedia că, din mai, de când a preluat activitatea legată de PNRR din cadrul ministerului, nu a mai fost nicio discuție despre scheme de compensare prin intermediul PNRR.

„Eu nu am putut să propun ajutoare, pentru că orice idee de felul acesta a fost respinsă de cadrul în care s-a negociat PNRR. România a trebuit să se lupte la baionetă cu Comisia Europeană să accepte bani pentru cultură. Sunt 18 milioane de euro pentru cultură în PNRR, dar PNRR vizează reforme care sunt susținute prin investiții. Tot ce am încercat să facem a fost supus verificării pentru a susține reforma”, a afirmat secretarul de stat.

Pe de altă parte, ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu (PNL) afirmă că, după ce proiectele transmise pentru a fi incluse în PNRR au fost respinse, a însărcinat un secretar de stat să deblocheze situația, iar „lucrurile stagnează”.

„Ministerul Culturii a propus mai multe forme de sprijin financiar pentru susținerea sectoarelor cultural-creative. Ultima propunere, rezultată în urma nenumăratelor discuții ample purtate cu artiști, reprezentanți ai lucrătorilor culturali și ai organizatorilor de evenimente, a fost publicată în martie chiar pe pagina ministerului, cultura.ro. Instrumentele de sprijin au fost transmise și către MIPE, pentru a fi incluse în PNRR, însă nu au fost acceptate. Încă din primăvară, am desemnat un  Secretar de Stat să identifice soluțiile cele mai rapide pentru deblocare situației. Din păcate, lucrurile stagnează și sunt nevoit să schimb strategia. Așa cum am declarat în trecut, soluția cred că va fi tot bugetul de stat”, a declarat Bogdan Gheorghiu pentru Economedia.

Secretarul de stat însărcinat cu procesul de elaborare a schemelor de ajutor de stat și de minimis în vederea sprijinirii sectorului cultural este chiar Iulia Popovici, potrivit site-ului ministerului.

Practic, ministrul PNL dă vina pe un singur secretar de stat, din USR, că scheme de ajutor de stat în valoare de 100 de milioane de euro sunt blocate.

Totodată, ministrul Culturii spunea recent că a propus finanțarea schemelor prin mecanismul european SURE, menit să protejeze angajații și lucrătorii independenți, însă accesarea unui astfel de program ar afecta deficitul bugetar al României, deja estimat să depășească 7% din Produsul Intern Brut în acest an.

Practic, în acest moment, schema de ajutor de stat de 100 de milioane de euro pentru sectorul cultural nu are niciun fel de finanțare.

3 milioane de lei de la Primăria Capitalei

În contextul în care la Ministerul Culturii lucrurile s-au blocat, Primăria Capitalei a anunțat, marți, un program în valoare de 3 milioane de lei pentru susținerea sectorului cultural independent din Bucureşti.

Programul, finanțat din fonduri europene, va demara de la 1 septembrie. Beneficiarii vor putea primi un sprijin financiar nerambursabil în valoare de maximum 75 mii lei, care se alocă o singură dată. Finanțarea se realizează în ordinea primul venit – primul servit pentru beneficiarii eligibili care depun documentația completă.

Practic, schema va putea susține minim 40 de beneficiari care solicită suma maximă finanțată prin program sau mai mulți beneficiari dacă aceștia solicită sume mai mici.

Potrivit calendarului de desfăşurare a programului, depunerea dosarelor se va face în perioada 1-14 septembrie iar evaluarea acestora va avea loc între 15-28 septembrie. Semnarea contractelor de finanţare este programată pentru perioada 11-25 octombrie.

Potrivit proiectului, beneficiarii eligibili sunt reprezentaţi de orice entitate, indiferent de statutul juridic şi de modul de finanţare, inclusiv entităţile non profit, care desfăşoară activităţi culturale in Bucureşti.

Printre condiţiile pe care beneficiarii trebuie sa le îndeplinească se numără:

–      Să aibă sediul social și punctele de lucru în Municipiul București;

–      Să fi fost înființați și să fi desfășurat activitate cu conținut și caracter cultural în domeniul cultural independent cu cel puțin doi ani calendaristici consecutivi înainte de data de 01 martie 2020;

–      Să îşi mențină activitatea pe o perioadă de cel puțin 12 luni după acordarea prezentei formei de sprijin sub formă de grant;

În cadrul schemei de ajutor sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele:

  1. cheltuieli privind chiria pe bază de contract legal aferentă sediului sau punctului de lucru al beneficiarului pentru perioada august – decembrie 2020, limitate la maximum 20.000 lei/lună/beneficiar;
  2. cheltuieli cu utilităţile aferente sediului sau punctului de lucru al beneficiarului (energie termică, energie electrică, apă, canalizare, salubritate, gaze naturale) pentru perioada august-decembrie 2020;
  3. cheltuieli cu salariile pentru maximum 3 angajaţi ai beneficiarului, pentru aceeaşi perioadă, la valoarea salariului minim pe economie/angajat/lună. Se vor lua în considerare doar salariaţii angajaţi înainte de data de 01 martie 2020 şi care nu au fost în şomaj tehnic în perioada august-decembrie 2020.
  4. cheltuieli privind contribuţiile către bugetul statului aferente cheltuielilor cu salariile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: