Șefa BCE transmite că banca centrală se pregătește să reducă ratele dobânzilor în viitorul apropiat

BCE semn euro Frankfurt Sursa foto: Dreamstime

Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat marţi că banca centrală rămâne pe cale să reducă ratele dobânzilor în viitorul apropiat, sub rezerva oricăror şocuri majore, transmite CNBC, conform News.ro.

Lagarde a spus că BCE va monitoriza preţurile petrolului ”foarte îndeaproape”, pe fondul temerilor crescute de extinderea conflictului în Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, de la atacul aerian fără precedent al Iranului asupra Israelului în weekend, ea a spus că reacţia preţului petrolului a fost ”relativ moderată”.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Comentariile ei vin la scurt timp după ce banca centrală a dat cel mai clar indiciu până în prezent că ar putea începe să reducă ratele dobânzilor la întâlnirea sa din iunie.

“Observăm un proces dezinflaţionist care se mişcă conform aşteptărilor noastre. Trebuie doar să construim un pic mai multă încredere în acest proces dezinflaţionist, dar dacă se mişcă conform aşteptărilor noastre, dacă nu avem un şoc major în dezvoltare, ne îndreptăm către un moment în care trebuie să moderăm politica monetară restrictivă”, a declarat Lagarde pentru Sara Eisen de la CNBC, în marginea Reuniunilor de primăvară ale FMI.

Ea a adăugat că, ”aşa cum am spus, sub rezerva unui şoc suplimentar, va fi timpul să moderăm politica monetară restrictivă într-un termen rezonabil de scurt”, a adăugat ea.

BCE a menţinut joia trecută ratele dobânzilor la un nivel record pentru a cincea întâlnire consecutivă, dar a semnalat că încetinirea inflaţiei înseamnă că ar putea începe să le reducă în curând.

Într-o schimbare faţă de limbajul precedent, BCE a spus că ”ar fi potrivit” să îşi reducă dobânda pentru depozite de 4%, dacă presiunile subiacente ale preţurilor şi impactul majorărilor anterioare ale dobânzilor ar creşte încrederea că inflaţia va reveni spre ţinta sa de 2% ”într-un mod susţinut.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: