Șefa FMI: Recesiunea globală poate fi evitată prin politici fiscale corecte. Ea se așteaptă, însă, ca unele țări să intre în recesiune anul viitor

Kristalina Georgieva FMI

Recesiunea globală poate fi evitată dacă politicile fiscale ale guvernelor ar fi în concordanță cu înăsprirea politicii monetare, dar probabil că vor exista țări care vor intra în recesiune anul viitor, a declarat  directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva.

În contextul înăspririi politicii monetare, politica fiscală nu poate sta degeaba, deoarece scumpirile lovesc  în mod dramatic anumite părți ale societății, a adăugat Kristalina Georgieva.

“Avem nevoie ca băncile centrale să acționeze decisiv. De ce, pentru că inflația este foarte încăpățânată… Este rău pentru creștere și este foarte rău pentru oamenii săraci. Inflația este un impozit pe cei săraci“, a declarat Georgieva într-un interviu acordat Reuters în timpul unei vizite în Arabia Saudită.

Ea a adăugat că politicile fiscale care sprijină fără discernământ pe toată lumea prin blocarea creșterii prețurilor la energie și acordarea de subvenții acționează împotriva scopurilor politicilor monetare.

“Așadar, aveți o politică monetară care pune piciorul pe frână și o politică fiscală care pune piciorul pe accelerație”, a spus ea, după ce a participat la o conferință privind securitatea alimentară în capitala saudită Riad.

Guvernele din întreaga lume au intervenit pentru a-și sprijini populația în contextul inflației și al penuriei alimentare ridicate, urmând majorările de dobândă ale Rezervei Federale americane, ceea ce a provocat o undă de șoc pe piețele financiare și în economie, notează Reuters.

Ieri, o agenție a Națiunilor Unite a avertizat asupra consecințelor grave ale unei recesiuni globale induse de politica monetară pentru țările în curs de dezvoltare. Aceasta a cerut o nouă strategie, inclusiv taxe pe profitul corporativ, eforturi în ceea ce privește oferta și reglementarea speculațiilor cu mărfuri.  

Georgieva a făcut apel la Rezerva Federală să fie extrem de prudentă în politicile sale și să fie atentă la impactul de propagare asupra restului lumii, adăugând că responsabilitatea sa “este foarte mare”.

 

 

Sursa foto: FMI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *