Șefa Senatului, Anca Dragu: Deficitul bugetar de anul acesta este decent, având în vedere timpurile în care ne aflăm

Anca Dragu foto Facebook

Bugetul de anul acesta are un deficit decent pentru vremurile în care ne aflăm, el asigurând investiţii puternice pentru revenirea economiei, a declarat, joi, Anca Dragu, preşedintele Senatului și fost ministru de Finanțe, la evenimentul online „Revenirea economică după un an de pandemie. Previziunile anului 2021”, organizat de CFA Society România, scrie Agerpres.

„Deficitul bugetar de anul acesta este proiectat la 7,16% din PIB. Este mare pentru vremuri obişnuite, dar noi nu ne aflăm în vremuri obişnuite acum. Pentru vremuri de acum, pandemie şi revenire după o criză economică şi de sănătate severă, acest deficit bugetar asigură revenirea economiei României. Dacă ne uităm în jurul nostru, acest nivel mare de deficit este în linie cu al altor ţări europene, cu UE în general. Deci noi nu suntem în afara grupului ţărilor din UE. Vestea bună este că deficitul bugetar de anul acesta este sub nivelul celui de anul trecut, care a atins aproape 10% din PIB. Desigur, nivelul ridicat de anul trecut a fost din nefericire influenţat negativ de politica fiscală prociclică din ultimii trei – patru ani. Deci, deficitul bugetar de anul acesta este în linie cu ceea ce se întâmplă în ţările vecine din economia UE şi, cel mai important, el scoate în evidenţă investiţiile. Avem investiţii de peste 5 – 5,5% din PIB, ceea ce este foarte mult. Acum doi – trei ani în urmă aceste cifre au fost mai scăzute, de genul mai puţin de 2,5% din PIB. Este un buget cu un deficit decent, având în vedere timpurile în care ne aflăm. El asigură investiţii puternice pentru revenire, pe de o parte, dar de asemenea, să ajute diferite sectoare ale economiei lovite de criză, mă refer aici la servicii, turism, toate serviciile afectate de pandemie”, a spus Anca Dragu.

Preşedintele Senatului s-a declarat optimistă în ceea ce priveşte atragerea de bani din Fondul de Rezilienţă şi a menţionat că sunt pregătite proiecte bune, se doreşte digitalizarea administraţiei publice şi o comunicare bună. Ea a afirmat că toată lumea va fi bine informată în avans şi vom avea acces rapid la fonduri.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Întrebată despre domeniile în care se vor realiza investiţii din aceste fonduri, ea spus că vor fi „verzi”, respectiv energie, transport, agricultură. Investiţiile verzi vor deţine 37% din pachet. Digitalizarea va deţine 20% din pachetul de investiţii. Acestea sunt sectoare care asigură competitivitate, dar şi schimbă modelul de creştere vizată, către o creştere care să fie verde, incluzivă, sustenabilă.

De asemenea, ea a fost întrebată despre adoptarea euro şi a menţionat că este o mare susţinătoare a adoptării monedei euro iar beneficiile ar fi imense. Totodată, Anca Dragu a declarat că trecerea la euro este menţionată în programul de guvernare, dar este important ca economia să fie suficient de flexibilă, iar standardul de viaţă mai apropiat de media din UE, lucru posibil în 2024.

Sursa foto: Facebook/Anca Dragu

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. “Deficit decent”
    Este o declaratie nefericită a unui fost ministru de finante.
    Cauza acestui deficit prognozat sa fie mare a alta.
    Si nu are doar o cauza!
    Pe langa incompetență profesionalăla la construirea bugetului a fost si unitatea de monolit a ‘Monstruoase Coalitii” de a trece un buget prost gandit prin Parlament.
    Iar Parlamentul a votat, nu stie ce a votat, de ce a votat si NU intelege ce a votat!
    Scandaloasa declaratie!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.