Șeful AIE se așteaptă ca Rusia să piardă bătălia energetică, vede dificultăți majore pentru exporturile Moscovei

vladimir putin, rusia, presedinte rus, kremlin, moscova Sursa foto: Kremlin.ru

Directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, consideră că Rusia își va pierde războiul energetic cu Occidentul, declarând că achizițiile de țiței ale Chinei și Indiei nu vor putea compensa scăderea livrărilor către Europa, scrie Hellenic Shipping News.

„Europa are probleme economice majore, dar pentru Rusia, Europa a fost un client foarte, foarte important”, a declarat Birol pentru Joumanna Bercetche de la CNBC la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Săptămâna trecută, o analiză independentă a Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat a arătat că veniturile din exporturile de combustibili fosili ale Rusiei s-au prăbușit în decembrie, împiedicând semnificativ capacitatea președintelui Vladimir Putin de a finanța războiul din Ucraina.

Raportul think-tank-ului finlandez a constatat că prima lună a interzicerii de către Uniunea Europeană a importurilor maritime de țiței rusești și plafonul de preț al G-7 au costat Moscova aproximativ 160 de milioane de euro (173,4 milioane de dolari) pe zi.

Acesta a spus că măsurile occidentale au fost în mare parte responsabile pentru o scădere cu 17% a veniturilor Rusiei din exporturile de combustibili fosili în ultima lună a anului 2022. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe al Rusiei nu a răspuns când a fost solicitat să comenteze concluziile raportului.

Birol a descris Rusia drept „exportatorul numărul unu de energie în lume” înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova pe 24 februarie anul trecut.

Aproximativ 75% din exporturile rusești de gaze și 55% din exporturile sale de petrol au mers în Europa, a spus Birol, înainte ca UE să încerce să se îndepărteze rapid de combustibilii fosili ai Moscovei.

„Deci, să găsești un client pentru gaz și petrol atât de ușor pentru a înlocui Europa va fi extrem de dificil”, a spus el. „Știu că există unele țări din Asia, [cum ar fi] China și India, care beneficiază de această situație și cumpără mult petrol rusesc, dar cred că importurile acestor țări, atât în ​​termeni de volum, cât și în termeni de venituri, se combină cu ceea ce făcea Europa.”

„Rusia se va confrunta cu dificultăți majore atât pentru exporturile de petrol, cât și de gaze și, în opinia mea, când ne uităm la următoarele două trimestre și ani, Rusia va pierde bătălia energetică”, a spus Birol.

Comentarii

  1. Pariul a fost pierdut de mult inca din vremurile in care si-au amanetat resursele Germaniei ce le-au oferit iluzia rachetelor hipersonice de tip Zircon .Intreaga Europa a folosit aceste resurse practic fara nici o restrictie . Petrolul si gazul ii tot curgea nimeni nestiind cit si cum .„Cursa cu soareci ”a fost multiplicata in momentul in care Rusiei i s-a creat , pe bani grei , iluzia controlului alegerilor din intreaga lume democrata . Este o vorba ce ne zice si f….i si cu banii luati .Apoi a venit amagirea florilor din gara Kievului acolo unde armatele eliberatoare trebuia primita cu bratele deschise . Nu a fost sa fie .Intre timp ,cu multa vreme in urma, Ucraina era pregatita de razboi .Acum se culeg roadele .Pina si Medvedev ne spune cit le este de greu . Pierderile sunt uriase . stocurile sunrt epuizate si greu de refacut .Prietenii ii parasesc . Dunazi pina si Vucic a parasit corabia . Iranul se metamorfozeza si el si ne zice clar cum Ucraina este si Crimeea si Donbasul .Intre timp Prigojin lucreaza si el la zidarie . Vin vremuri grele peste fratii nostri mai mari de la rasarit sau asa erau numiti cindva .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.