Șeful Allianz Țiriac, despre prelungirea plafonării prețurilor la asigurările RCA: Este un an electoral și liniștea cu orice preț pare mult mai importantă decât nota de plată care va veni anul viitor

Virgil Soncutean Allianz-Tiriac

Virgil Șoncutean, CEO al Allianz Țiriac, al doilea cel mai mare jucător de pe piața asigurărilor, a criticat măsura plafonării RCA și decizia recentă a autorităților de a o prelungi încă trei luni. El a spus, la un eveniment de prezentare a 30 de ani de există a Allianz Țiriac România, că plafonarea a fost prelungită pentru că sunt alegeri în acest an, dar nota de plată va veni anul viitor, când nu va mai exista plafonare.

“S-a prelungit înghețarea prețurilor, tocmai pentru că suntem în an electoral și liniștea cu orice preț pare mult mai importantă nota de plată care va veni anul viitor, dar nu surprinde pentru că suntem în piața asta de ceva vreme. Și de asta trebuie să ne pregătim și pentru astfel de intervenții, pentru că, din păcate politicul va rămâne aproape. Și cu atât mai mult cu cât deficitul bugetar ajunge la niveluri alarmante, toate resursele de venit sunt pe masa lor, chiar și cele ortodoxe și cele mai puțin ortodoxe.”

El a mai spus că asigurările RCA au o marjă de profit redusă, de 5 %, în comparație cu cele pentru locuințe, care pot ajunge spre 8–9%. Virgil Șoncutean a mai spus, însă, că Allianz Țiriac este al doilea cel mai mare jucător de pe piața RCA, cu o cotă de circa 19 procente, ceea face ca volumul mare de prime subscrise să ajute și o marjă de profit ușor mai ridicată.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Pentru unele companii, o asemenea marjă de profit nu mai este atrăgătoare pentru acționari.

“Astăzi, acționarii își pun întrebări dacă să aducă capital într-o companie care face o marjă de profit de 5% sau să investească în titluri de stat care o marjă mai bună cu un risc mai mic. Și sunt dialoguri deloc ușoare în a aduce capital suplimentar pentru a susține o companie de asigurări care nu poate să stea pe propriile picioare. Nu a fost cazul nostru.”, a precizat Virgil Șoncutean.

El a pledat din nou pentru eliminarea plafonării și a atras atenția asupra riscurilor care vor apărea anul viitor.

“Cred că o piață liberă, matură are puterea de a se autogrela și de a gestiona crizele. O intervenție a autorităților, principial vorbind, nu a ajutat niciodată. Dacă ne uităm la ultimii 8 au fost foarte duri: cu falimente, cu plafonări, cu înghețări, și de prime acum, și de comisioane. Sigur că această înghețare pe unii i-a prins mai bine îmbrăcați, pe unii i-a prins mai puțin îmbrăcați. Când vom ieși din această înghețare, va urma o perioadă destul de volatilă, când nu știm cum se va comporta fiecare jucător. Noi suntem unul dintre jucătorii pe care înghețarea i-a prins îmbrăcați bine. Și de asta nu suntem în postura să spun că noi vom înregistra pierderi din acest lucru, dar nu sunt toți jucătorii în această postură. După înghețare e o mare necunoscută ce se va întâmpla și cum se vor recupera aceste intervenții. Însă, istoric dacă ne uităm, vedem că intervențiile de plafonare și înghețare duc, cel puțin principial, piața un pas în spate și nu un pas în față. Întotdeauna am spus că intervenția în plafonare poate să pună semințele viitoarelor falimente. Noi credem că este ca o oală sub presiune care acum are capacul pus și care nu face decât să acumuleze componenta de volatilitate. Înțelegem că este an electoral, înțelegem că trei luni de zile înghețare ar trebui să se termine la 31 decembrie. Vedem ce ne aduce 2025, dar întotdeauna există o notă de plată a acestor intervenții. Într-o formă sau alta.”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercurea trecută, pe 25 septembrie, în debutul ședinței de guvern că executivul prelungește plafonarea prețurilor la polițele RCA pentru automobile cu încă 3 luni, până la sfârșitul anului 2024.

Șeful executivului a spus că decizia e luată la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară pentru a evita ”apariția unor dezechilibre în piață și creșterea prețurilor la aceste polițe auto”.



Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: