„Trebuie să arătăm antreprenorului român că nu linia tradițională de finanțare bancară este cea care trebuie să se afle în ADN-ul lui, ci, instinctiv, el trebuie să se îndrepte spre bursă pentru diferite modalități de finanțare”, a transmis, luni, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu.
„Atingem câteva repere importante: 350 de miliarde de lei de curând capitalizare bursieră, cu 19% mai mult decât la sfârșitul anului 2023. 4,2 milioane tranzacții SMT, piață reglementată, cu vreo 39% mai mult decât în anul 2023. Deci, suntem siguri pe busolă, nord, direcția corectă, însă avem încă multe de făcut. Citeam deunăzi câteva statistici: în Statele Unite finanțarea pe bursă e 80%, 20% e prin alte canale, respectiv majoritar bănci. În Europa este inversată această proporție de 80/20. În România, arată chiar puțin mai dramatic de-atât, fapt pentru care un astfel de eveniment este binevenit. Cu toții trebuie să arătăm antreprenorului român că nu linia tradițională de finanțare bancară este cea care trebuie să se afle în ADN-ul lui; instinctiv, el trebuie să se îndrepte către bursă pentru diferite modalități de finanțare. Până la urmă, o perspectivă a potențialului e validată și de succesul altor companii și de aceea celebrăm astăzi 15 companii și celebrăm companiile care în trecut – și poate pe cele care deja au început – să facă pași spre bursă. Și trebuie să continuăm cu siguranță acest demers”, a afirmat Petrescu, la un eveniment organizat de Bursa de Valori București (BVB).
În opinia sa, bursa și piața de capital din România trebuie să devină o temă „oarecum obsesivă” pentru decidenții politici, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Într-un articol preluat în mai multe publicații de specialitate, am folosit oarecum o expresie: că bursa și piața de capital din România trebuie să devină oarecum obsesive pentru decidenții politici. În continuare, prin prezența domnului Precup (Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului – n. r.), cred că se îndreaptă acolo, fiindcă dumnealui este prezent la evenimentele bursei întotdeauna și mă bucur că prin prezența dumnealui și implicit Cancelaria Premierului are o preocupare vizavi de Bursa de Valori și în continuare trebuie să creștem această arie de atenție asupra Bursei de Valori, fiindcă este modalitatea – din atâtea perspective și din atâtea motive pe care nu am să le enumăr astăzi, fiindcă mulți dintre dvs. le cunoașteți – bursa trebuie să fie locul unde, instinctiv, un antreprenor trebuie să se îndrepte pentru finanțare”, a susținut șeful ASF.
Alexandru Petrescu a participat, luni, la evenimentul de lansare a cărții „BVB Arena: 15 companii pentru creșterea economiei românești și poveștile lor de succes”, care va marca încheierea ediției curente a programului BVB Arena. În același timp, începe o nouă ediție, BVB Arena 2025, cu cea dintâi etapă, de nominalizare a companiilor.
„Succesul acestei a șaptea ediții, până la urmă, este munca unei comunități de investiții. Sunt diferite instituții care contribuie, da, ne estompăm cu toții în entuziasmul care ne leagă pe toți”, a subliniat el.