La o săptămână după ce a declarat că AI va înlocui în cele din urmă lucrătorii contractuali la aplicația de învățare a limbilor străine, CEO-ul Duolingo a declarat că societatea „continuă să angajeze” și va sprijini lucrătorii săi existenți să se adapteze la tehnologie. O decizie similară a luat recent și startup-ul Klarna. Luis von Ahn, co-fondator și CEO, a scris pe LinkedIn pentru a reveni asupra unei poziții anterioare care promova utilizarea AI în detrimentul angajaților umani, scrie Fortune.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Să fie clar: nu văd AI ca înlocuind ceea ce fac angajații noștri (de fapt, continuăm să angajăm la aceeași viteză ca înainte)”, a scris el. “O văd ca pe un instrument de accelerare a ceea ce facem, la același nivel de calitate sau la un nivel mai bun. Și cu cât învățăm mai repede cum să o folosim și să o folosim în mod responsabil, cu atât ne va fi mai bine pe termen lung”.
El a adăugat: “Nimeni nu trebuie să navigheze singur în această schimbare. Dezvoltăm ateliere de lucru și consilii consultative și ne rezervăm timp dedicat experimentelor pentru a ajuta toate echipele noastre să învețe și să se adapteze.”
Clarificarea reprezintă o întoarcere la 180 de grade față de poziția companiei de acum o săptămână, când aceasta a declarat că va „înceta treptat să mai folosească contractori pentru a face munca pe care o poate face AI”, va evalua fluența AI în evaluările anuale ale lucrătorilor și va adăuga noi angajați doar „dacă o echipă nu poate automatiza mai mult din munca sa”.
Von Ahn a părut, de asemenea, să se pronunțe în favoarea AI în detrimentul profesorilor umani într-o apariție la un podcast. În cadrul emisiunii No Priors cu Sarah Guo, el a prezis că AI va fi în curând capabilă să predea orice materie, la o scară mai mare, și să creeze „rezultate mai bune ale învățării” decât profesorii umani, dar a adăugat că școlile vor continua să existe „pentru că încă mai aveți nevoie de îngrijire a copiilor”.
Un purtător de cuvânt al Duolingo a declarat pentru Fortune: „Suntem încă în creștere echipa noastră, și suntem de formare și dezvoltare talentul nostru, astfel încât acestea să beneficieze de utilizarea AI.” El a adăugat: “Tot conținutul AI este creat sub conducerea și îndrumarea experților noștri în învățare. Avem standarde de calitate riguroase pentru a ne asigura că orice conținut pe care îl publicăm este sigur, precis și aliniat la CEFR”, făcând referire la un standard internațional de măsurare a competențelor lingvistice.
Startup-urile își frânează entuziasmul
Autocorectarea Duolingo este doar cea mai recentă dintr-o tendință recentă.
Luna trecută, Klarna, o aplicație Fintech, s-a răzgândit și ea în privința inteligenței artificiale. După ce a prezentat public superioritatea AI chatbot-ului său, afirmând că nu a mai angajat oameni de un an, CEO-ul companiei a dezvăluit că „ din cauza calității inferioare” a chatbot-ului a însemnat că va începe să angajeze oameni din nou, până la urmă.
Shopify s-a confruntat cu critici similare după ce o notă a spus, în esență, că productivitatea bazată pe AI va înlocui noile angajări.
Reacția la Duolingo este cea mai recentă dovadă că „AI-first” tinde să fie un concept mult mai atractiv pentru investitori și manageri decât pentru majoritatea oamenilor obișnuiți. Și nu este greu de înțeles de ce. Inteligența Artificială Generativă este adesea antrenată pe baza unor volume de conținut care ar fi putut fi accesate ilegal; o mare parte din rezultatele sale sunt bizare sau incorecte, iar unii lideri din domeniu se opun reglementărilor privind tehnologia.
Dar, în afara unor nișe specifice în munca de birou, câștigurile de productivitate ale AI nu s-au materializat încă. Un sondaj realizat de IBM pe un eșantion de 2.000 de lideri a arătat că 3 din 4 inițiative privind inteligența artificială nu reușesc să genereze rentabilitatea promisă. Un studiu recent al Biroului Național de Cercetare Economică (NBER) din Statele Unite, realizat pe 25.000 de lucrători din industrii expuse la IA, a constatat că tehnologia nu a sporit masiv productivitatea lucrătorilor și nu a avut aproape niciun impact asupra câștigurilor și orelor de lucru.
Faptul că „acest instrument care a fost adoptat atât de rapid, unde așteptările sunt atât de mari, nu a făcut o diferență în câștiguri a fost o surpriză pentru mine”, a declarat pentru Fortune Anders Humlum, profesor de economie la Universitatea din Chicago, unul dintre autorii studiului NBER.
„Se pare că este o tranziție mult mai mică și mult mai lentă decât v-ați putea imagina dacă ați fi studiat doar potențialul tehnologiei în vid.”