Producția Black Sea Oil & Gas din proiectul offshore Midia din primele trei luni s-a dus către consumatorii finali din România, a declarat Eric Stab, președinte & CEO ENGIE România, companie care a semnat, în 2018, un contract pe 10 ani de preluare a producției americanilor din Marea Neagră, în timpul unei conferințe pe teme de energie organizată de Profit.ro.
„Fără acest contract pe termen lung între BSOG și Engie, n-am fi avut un proiect bancabil, producătorii nu ar fi putut să ia decizia finală de investiție și nu am fi văzut acest gaz, de care profită consumatorii români”, a spus Eric Stab.
Eurodeputatul liberal Rareș Bogdan a declarat, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că este mâhnit că gazul care este extras de la Black Sea Oil & Gas – primul gaz din platforma continentală – a fost deja contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este, în opinia sa, este o problemă care contravine legii în România. Rareș Bogdan spunea atunci că există o lege extrem de clară, iar prioritatea o are statul român și doar dacă statul român refuză, atunci gazul respectiv poate intra pe piața internațională.
Eric Stab a menționat că, atunci când există cerere în România, acest gaz se duce către consumatorii industriali finali autohtoni, iar numai dacă nu există cerere internă și nu poate fi stocat, el este exportat.
CEO-ul Engie propune simplificarea procesului de plafonare și eliminarea referinței privind costul electricității, astfel încât schema de sprijin să nu devină „o mașină de pierdut bani”.
„Dacă avem o schemă foarte complexă, în care nouă ni se cere să găsim cine este eligibil și la ce fel de plafonare vor fi probleme la facturi. Vrem să evităm asta, vrem să avem clienți bucuroși în privința conținutului facturilor.