Karoly Borbely, CEO-ul Hidroelectrica a declarat la un eveniment al Bursei de Valori București ce a marcat 1 an de la listarea companiei, că dividendele se plătesc la timp, iar investițiile programate nu afectează cash-ul aflat la dispoziție.
El a fost întrebat cum vor fi acoperite investițiile pe care le-a anunțat recent, de circa 1,3 miliarde de euro în umătorii 4-5 ani, în condițiile în care livrează, la cererea acționarului principal (statul român cu 80%), tot profitul sub formă de dividende.
“Asigurăm toți acționarii că dividend, ele să plătesc la timp și că toate investițiile pe care le vom face în perioada următoare nu vor afecta sub nicio formă cash companie. Da, gradul de îndatorare este foarte mic, pentru că până acum, an de an nivelul de investiții a fost la un nivel care putea fi susținut foarte simplu din încasări. Nevoia de investiție în companie este importantă pentru că trebuie să ne focusăm pe core business, core business înseamnă să investim în activele core ale companiei, să creștem durata de viață a hidragregatelor. Vedem acum în perioada aceasta, când regenerabilele sunt foarte multe sau producția de regenerabile este foarte mare, dezechilibrele creează sistemului energetic bătăi de cap destul de mari, iar companiile care pot face echilibrare sistemului sunt foarte puține. Deci investițiile în mentenanță, modernizare, retehnologizare sunt extrem de importante. Și după Vidraru urmează și altele: Retezat, Mărișel și bineînțeles, Porțile de Fier.”
Compania națională Hidroelectrica a anunțat încă din primăvară că vrea să repartizeze către acționari 100% din profitul net de 6,3 miliarde de lei realizat anul trecut. Astfel, statul român va încasa peste 5 miliarde lei de la companie. De la celelalte companii controlate, statul a cerut dividende de 90% din profit, estimând că în total va colecta 8 miliarde lei. Așadar, de la Hidroelectrica vine mai mult de jumătate din sumă.
Tot în cadrul aceluiași eveniment, șeful Hidroelectrica a îndemnat statul român să iasă din nou pe bursă cu un pachet de acțiuni, suficient de mare cât să păstreze în continuare controlul companiei: “Cred cu tărie că trebuie să continuăm cu un SPO (ofertă publică secundară – n.r.), adică trebuie să mai vină statul să-și mai vândă câteva părți. Are 80%, este suficient să-și păstreze controlul, cu 10-15% anul viitor cred că am putea să creăm iar o emoție foarte mare pe piață și aș încuraja și celelalte companii, pentru că sunt ferm convins că dacă și la celelalte companii, mai ales câteva sunt acuma în headline cu știri mai ales negative, ar fi făcut listări din timp rezultatele astăzi ar fi fost altele.”
Întrebat dacă știe despre o psobiliă vânzare de alte acțiuni deținute de stat la Hidroelectrica, CEO-ul companiei a spus:
“Eu conduc o echipă executivă și spun ce mi-aș dori de la viitor. Acționarul este puțin mai încolo, la Ministerul Energiei, dar știu că o poveste de succes trebuie continuată și dezvoltare a companiei trebuie susținută prin acest SPO și mai devreme sau mai târziu va veni mi-aș dori să fie la anul. Nu cred că este un secret. Și domnul ministru a declarat de câteva ori că ar fi un pas firesc, dar lucrurile astea se discută la Guvern, se discută cu cifrele pe masă, se face o analiză, ș.a.m.d. Dar conducerea executivă trebuie să facă profit, să facă performanță și să privească spre viitor.”