Igor Sechin, șeful gigantului energetic rus Rosneft, afirmă că lumea se confruntă cu un acut deficit de petrol pe termen lung din cauza subfinanţării și pe fondul interesului crescut în sursele alternative de energie, deși cererea de ţiţei continuă să crească – relatează Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Rusia, puternic dependentă de veniturile obţinute în urma vânzărilor de petrol şi gaze naturale, s-a angajat să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră, dar este în urma multor ţări în privinţa dezvoltării surselor alternative de energie, cum ar fi energia eoliană şi solară, precum şi hidrogenul.

Rosneft este a doua cea mai mare companie petrolieră din lume în funcţie de producţie, după Aramco, din Arabia Saudită. Grupul rus produce peste patru milion de barili de petrol pe zi (bpd).

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Sechin, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat la o sesiune online a Forumului Economic de la Sankt Petersburg că este dificil de estimat când se va redresa economia mondială în urma pandemiei de Covid-19 “din cauza numeroaselor incertitudini” şi a ritmului lent al vaccinării din unele regiuni.

“Stabilitatea pe termen lung a livrărilor de ţiţei este pusă în pericol din cauza lipsei investiţiilor”, a avertizat Sechin, care se aşteaptă ca impactul deficitului de petrol să se resimtă din semestrul doi din 2021.

În ultimele zile a crescut preţul ţiţeiului, în urma prognozelor grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) că cererea de petrol va depăşi oferta semestrul doi din 2021. La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna august a crescut vineri cu 0,58 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 71,89 dolari.

Joi, OPEC+ a anunţat că şi în iulie va continua majorarea graduală a producţiei de ţiţei, pe fondul aşteptărilor privind îmbunătăţirea consumului, în urma atenuării efectelor pandemiei.

Recent, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a revizuit în creştere, cu 6,6%, estimările privind cererea de ţiţei în acest an, pe fondul aşteptărilor privind diminuarea efectelor pandemiei. Cererea va urca anul acesta cu 5,95 milioane de barili pe zi (bpd), a prognozat în aprilie OPEC, o revizuire în creştere cu 70.000 bpd faţă de martie.

“În condiţiile în care ne aşteptăm ca extinderea şi intensitatea pandemiei să se diminueze în urma actualei campanii de vaccinare, vor fi reduse normele de distanţare socială şi reglementările de limitare a călătoriilor, ceea ce va creşte mobilitatea”, se arată în raportul OPEC.

OPEC a îmbunătăţit estimarea sa privind creşterea economiei globale la 5,4% în 2021, de la un nivel de 5,1% previzionat anterior.

“Redresarea economiei globale continuă, sprijinită de măsurile fiscale şi monetare fără precedent, şi va accelera în semestrul doi din 2021”, se arată în raport, relateaza Agerpres.

sursa foto: russiabusinesstoday.com