Șeful unei bănci digitale din Marea Britanie care tocmai a anunțat primul său profit anual spune că introducerea săptămânii de lucru de 4 zile  a fost mult mai ușoară decât trecerea la un sistem hibrid

Atom Bank angajati Sursa foto: Facebook/ Atom Bank

În timp ce băncile din întreaga lume se chinuie să găsească echilibrul potrivit între flexibilitate și autoritate asupra angajaților lor, directorul general al băncii digitale britanice Atom are o soluție mai simplă: eliminarea celei de-a cincea zile de lucru, scrie Fortune.

Vorbind pentru Financial Times, directorul general al Atom, Mark Mullen, a declarat că săptămâna de patru zile, introdusă în 2021, a fost “considerabil mai puțin provocatoare” decât o politică hibridă greoaie care se răspândește în multe dintre cele mai mari companii din lume.

Săptămâna de patru zile a lui Atom

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În 2021, Atom a introdus o săptămână de patru zile pentru cei 430 de angajați de atunci. Orele de lucru urmau să fie reduse cu 3,5 ore, ajungând la 34 de ore pe săptămână, în timp ce salariile angajaților rămâneau aceleași.

Pe lângă săptămâna de patru zile, cei 547 de angajați de acum ai Atom sunt liberi să lucreze de oriunde, ca parte a politicii flexibile a băncii, fără zile obligatorii la birou.

Mullen spune că această structură incredibil de lejeră a fost un avantaj pentru operațiunile de zi cu zi.

“Cu munca de patru zile, am planificat modelele de ture, am planificat schimbările, ne-am consultat cu privire la modificările contractelor angajaților, ceea ce nu s-a întâmplat cu munca flexibilă”, a declarat Mullen pentru FT.

Aceste beneficii contrastează cu zilele obligatorii de revenire la birou în cadrul unei structuri hibride, care, potrivit lui Mullen, ar putea face ca managerii “să se teamă să le ceară angajaților lor să se întoarcă la birou”, încurajând în același timp o “rebeliune” în rândul lucrătorilor.

Introducând săptămâna de patru zile în 2021, Mullen a spus că “a demonstrat că practicile de lucru care puteau părea la ani distanță pot fi introduse rapid”.

De atunci, Mullen spune că ratele de uzură și de îmbolnăvire la bancă au scăzut, reluând constatările celui mai mare proiect pilot din lume privind săptămâna de lucru de patru zile, desfășurat în Marea Britanie în 2022.

Atom, fondată în 2013, a înregistrat anul trecut primul său profit din istorie, adunând înainte de impozitare de 7 milioane de lire sterline, în comparație cu o pierdere de 10,1 milioane de lire sterline în 2022, scrie City AM.

Profitul operațional al Atom a crescut cu 600% de la an la an, până la 27 de milioane de lire sterline, în timp ce costurile sale au crescut cu doar patru procente, ceea ce a demonstrat, potrivit acesteia, „succesul modelului său de afaceri eficient, sustenabil și scalabil”.

Reducerea investițiilor în fintech din ultimii doi ani a forțat multe firme să se concentreze pe profitabilitate în locul creșterii cu orice preț.

Băncile se distanțează

Băncile din întreaga lume iau măsuri drastice în ceea ce privește politicile de lucru flexibil introduse în timpul pandemiei COVID-19.

Noile politici de reglementare din SUA au obligat băncile din State să își readucă personalul la birou cinci zile pe săptămână. Directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, a declarat că personalul care nu a dorit să se întoarcă la birou ar trebui să caute un alt loc de muncă.

Alte bănci se luptă să implementeze o nouă politică hibridă, deseori cu rezultate greoaie.

În februarie, Deutsche Bank a introdus o politică restrictivă privind munca la distanță, interzicând personalului să lucreze de la distanță într-o zi de vineri urmată de o zi de luni consecutivă. Majoritatea angajaților Deutsche trebuie să lucreze trei zile la birou, în timp ce directorii generali trebuie să fie la fața locului patru zile pe săptămână.

Cu toate acestea, președintele sindicatului DBV, Stephan Szukalski, a declarat pentru Bloomberg că politica s-a confruntat cu o “rezistență enormă în rândul personalului”, ceea ce dă dreptate temerilor lui Mullen, directorul general al Atom, privind o rebeliune.

Cazul Atom este cel mai recent exemplu al unor bănci europene care merg în direcția opusă față de omologii lor din SUA.

Mike Regnier, directorul general al Santander U.K., a acceptat funcția de 4,2 milioane de dolari la a cincea cea mai mare bancă din Marea Britanie doar cu condiția să nu fie obligat să lucreze de la sediul central al companiei din Londra cinci zile pe săptămână.

Acest lucru i-a permis lui Regnier să locuiască în continuare în Harrogate, la aproximativ 320 de kilometri de sediul central al Santander din Marea Britanie.

“Nu aș fi vrut să fiu departe de casă cinci zile pe săptămână la Londra. Asta nu ar fi fost bine nici pentru familie, nici pentru mine”, a declarat Regnier pentru The Guardian.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: