Senatul a respins luni proiectul de lege inițiat de USR care obliga statul să plătească contribuabililor pentru întârzierea achitării sumelor datorate, aşa cum şi contribuabilii plătesc statului, mai exact cu dobânzi şi penalităţi de întârziere.
În favoarea initiativei legislative au votat 43 de senatori, 28 au votat împotrivă, iar 40 de senatori s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă merge acum pentru dezbatere și vot final la Camera Deputaților, care este forul decizional.
Proiectul prevede ca autoritățile fiscale să fie obligate și la plata penalităților de întârziere (0,01%), nu numai la dobânzi (0,02% pe zi), un tratament egal atât pentru contribuabil, cât și pentru autoritățile fiscale, în condițiile în care, dacă întârzie o plată, contribuabilii au de achitat dobânzi (0,02% pe zi) și penalități de întârziere (0,01% pe zi) sau penalități de nedeclarare (0,08% pe zi). Totodată, inspectorii fiscali ar urma să răspundă în solidar, alături de organul fiscal, faţă de contribuabili.
Victor Ilie, deputat USR și inițiator al proiectului, a declarat: „Știm cu toții cât de greu merge digitalizarea, iar profesionalizarea nu e dorită. Astăzi, proiectul meu de responsabilizare a inspectorilor fiscali care fac abuzuri a fost respins de prima cameră sesizată, Senatul. Sper ca în sesiunea următoare, la Camera Deputaților (for decizional), să conving colegii deputați de necesitatea acestui proiect. Contribuabilii trebuie să aibă încredere în ANAF, iar o astfel de încredere nu se poate menține cât timp 40% dintre contestațiile fiscale sunt admise de instanțele de judecată.”