55 de companii mari şi foarte mari din judeţ solicită premierului reechilibrarea pieţei de energie într-un mod “înţelept”, astfel încât să se prevină reducerea activităţii industriale, concedierile şi chiar relocarea unora dintre întreprinderi, potrivit unei scrisori deschise adresate Guvernului, prin intermediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Sibiu, citate de Agerpres.
“Fiind în pericol de a ne reduce activitatea şi investiţiile, tragem un semnal serios de alarmă în ceea ce priveşte situaţia şi viitorul industriilor competitive în Sibiu şi în România şi vă invităm să organizaţi în cel mai scurt timp posibil, până când efectele măsurilor luate nu vor deveni iremediabile, o întâlnire cu reprezentanţii companiilor mari şi foarte mari din judeţul Sibiu şi din întreaga ţară, pentru a analiza situaţia şi a găsi modalităţi înţelepte de a reechilibra piaţa de energie din România”, se arată în scrisoarea adresată Guvernului.
Reprezentanţii companiilor mari şi foarte mari din judeţul Sibiu atrag atenţia că o reducere a activităţii lor cu zece procente ar însemna “o creştere explozivă a numărului de şomeri” şi o scădere cu 450 de milioane de lei a sumelor provenite din TVA şi cu 120 de milioane de lei a impozitelor pe salarii şi care ajung în bugetele locale. Semnatarii scrisorii către premier estimează că o scădere cu 10% a activităţii poate duce “în unele cazuri la relocarea întreprinderilor”.
Reprezentanții companiilor mari şi foarte mari din judeţul Sibiu susţin că nu se poate schimba zilnic preţul în contractele pe care le au cu furnizorii de energie, în cazul unora “este nevoie de minim şase luni pentru actualizare”.
“Pentru unii dintre noi, trecerea de la preţurile plafonate la preţurile PZU pentru energie electrică a însemnat creşterea ponderii costului cu energia electrică per produs de la 13 la 40%”, arată reprezentanţii companiilor mari şi foarte mari.
CCIA Sibiu precizează că cele 55 de întreprinderi mari şi foarte mari din judeţ au împreună peste 41.000 angajaţi.