România a neglijat absorbția banilor europeni din noul exercițiu financiar 2021-2027 și, dacă nu îi cheltuiește rapid, va fi dificil să obțină o alocare similară în următorul exercițiu bugetar, a declarat vineri europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-o conferință de presă despre viitorul cadru financiar multianual (MFF) al Uniunii Europene 2028 –2034. Mureșan este raportor al Parlamentului European pentru acest dosar legislativ.
Siegfried Mureșan afirmă că, în primii doi ani ai noului cadru financiar multianual, 2021 și 2022, autoritățile române au fost preocupate să finalizeze absorbția fondurilor din exercițiul 2014-2020, care mai puteau fi utilizate până la 31 decembrie 2023. Acest lucru a fost corect, însă greșeala a fost că s-a neglijat absorbția banilor din noul exercițiu financiar 2021-2027, subliniază Mureșan.
De asemenea, ulterior a intervenit Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar autoritățile române au prioritizat acest instrument, deoarece banii din PNRR sunt disponibili doar până la 31 august 2026. Mureșan susține că și această prioritizare a fost de înțeles, dar a contribuit la întârzieri în utilizarea fondurilor de coeziune.
În acest context, europarlamentarul atrage atenția că rata mică de absorbție a fondurilor de coeziune din exercițiul financiar 2021-2o27 va constitui o problemă de credibilitate în negocierile viitoare pentru politica de coeziune.
„Dacă România nu reușește să cheltuie rapid fondurile actuale, va fi dificil să obțină o alocare similară în următorul exercițiu bugetar. Totuși, trebuie să fie clar un lucru: România nu va pierde acești bani. Cei aproximativ 45 de miliarde de euro alocați pentru perioada 2021-2027 nu pot fi luați de nimeni și direcționați spre alte state, așa cum circulă unele dezinformări privind Ucraina. Banii sunt siguri pentru România, dar trebuie absorbiți rapid. Dacă nu, vom primi replici dure în viitor, când vom cere o nouă alocare de fonduri europene”, a declarat Mureșan.
Așadar după spusele lui Siegfried Mureșan în anii 2025-2026, România trebuie să accelereze semnificativ rata de absorbție pentru a nu risca o reducere a fondurilor în exercițiul 2028-2034.
Potrivit lui, principalele priorități care ar putea fi vizate în cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2028-2034 vor fi: o bună finanțare pentru politica agricolă comună și politica de coeziune (principala sursă de investiții pentru România și alte state), alocarea de fonduri pentru cercetare, inovare, inteligență artificială, digitalizare, securitate și apărare (protecția frontierelor externe, răspuns rapid la crize).