Sierra Quadrant: Termoenergetica și Elcen pot demara procesul de absorbție, esențial pentru rezolvarea problemei apei calde în București

Elcen

Termoenergetica și Elcen au finalizat cu succes Testul investitorului prudent, respectiv Testul creditorului privat. Concluziile ambelor proceduri, esențiale pentru mecanismul de preluare a Elcen de către Termoenergetica, au confirmat faptul că cele două entități pot demara procesul de absorbție, potrivit unui comunicat al administratorului judiciar al Elcen, Sierra Quadrant.

În lipsa acestor teste, obligatorii în cazul în care există tranzacții ce implică active ale statului, era imposibilă obținerea acordului din partea Consiliului Concurenţei, existând de asemenea posibilitatea ca tranzacția să fie considerată ajutor de stat de către Comisia Europeană.

În acest moment, prin parcurgerea ultimilor pași în vederea obținerii acordului de la Consiliul Concurenței pentru preluarea Elcen de către Primărie, planul de reorganizare a Elcen, aprobat de creditorii noștri, se apropie de final.

Prin această preluare, autoritățile locale și Guvernul au la îndemână toate pârghiile pentru a rezolva cea mai mare problemă a bucureștenilor care trenează de 30 de ani.

Fără integrarea celor două societăți într-o singură entitate, vă asigur că problema apei calde nu va fi rezolvată niciodată. Noi (Elcen) avem în continuare de recuperat sute de milioane de lei de la Termoenergetica, la fel cum se întâmpla pe vremea RADET. Deci, o simplă schimbare de nume, fără o abordare integrată a situației, nu a rezolvat nimic.

Primăria și-a exprimat dorința de a prelua Elcen, creditorii noștri au fost de acord cu planul de reorganizare, avem testele gata și nu văd niciun motiv să nu primim și acordul Consiliului.

Așadar, pot să afirm fără dubii că, din acest moment, bucureștenii mai așteaptă doar decizia politică. Sper sa vină cât mai repede”, a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant.

Potrivit agenției Agerpres, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a discutat cu premierul la începutul lunii noiembrie despre posibilitatea extinderii limitei de îndatorare a Primăriei Municipiului Bucureşti în vederea achitării unei prime tranşe pentru achiziţia ELCEN.

În cadrul unei declaraţii de presă din data de 4 noiembrie, edilul general a reamintit că Municipalitatea intenţionează de 15 ani să achiziţioneze ELCEN.

“Noi suntem în Bucureşti în situaţia în care avem un distribuitor de căldură, care este Termoenergetica, fostul RADET, şi în care avem un mare operator producător, care este ELCEN. Noi am făcut paşii procedurali pentru a achiziţiona ELCEN, pentru a avea un singur producător, transportator şi distribuitor la nivelul municipiului Bucureşti. Există un plan de reorganizare, ELCEN este în insolvenţă şi ne trebuie un avans de 30% din valoarea de 1.075.000.000 lei. Am discutat cu prim-ministrul posibilitatea de ajutor de împrumut pe care Primăria Municipiului Bucureşti să îl ia, astfel încât să poată să achite această primă tranşă”, a spus edilul după întâlnirea cu Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, tranşa de 30% ar reprezenta 325 de milioane de lei, la care s-ar adăuga însă facturi curente.

Pe 1 septembrie, Consiliul General al Capitalei a adoptat un proiect de hotărâre privind aprobarea acţiunilor necesare în vederea realizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) prin transferul de activitate de la ELCEN SA la Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA.

CTE Bucuresti Sud Sursa foto: Facebook / ELCEN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.