Societatea de stat SAPE a inaugurat un parc fotovoltaic cu finanțare din PNRR, la Valea Călugărească, în Prahova

parc fotovoltaic nofar, portland trust Sursa: Portland Trust

Primul proiect care vizează producerea de energie verde cofinanţat prin Planul Naţional de Redresare şi rezilienţă (PNRR) a fost inaugurat vineri, în judeţul Prahova, la Valea Călugărească. Este vorba despre un parc cu peste 9000 de panouri fotovoltaice, cu o capacitate instalată de aproape 5 megawaţi şi o capacitate de stocare de un megawatt. Investiţia e de aproape 35 milioane lei, din care aproximativ 7,5 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Parcul fotovoltaic a fost inaugurat de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE). Contractul de execuţie s-a semnat la sfârşitul lunii august 2023, la începutul anului 2024 parcul fotovoltaic a intrat în probe, iar pe 5 iulie a devenit comercial.

Centrala electrică fotovoltaică de la Dârvari 2 va produce peste 120.000 MWh de energie regenerabilă de-a lungul operaţiunii sale.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pe lângă producţie, parcul deţine şi un sistem de stocare a energiei în baterii, cu o capacitate de 1 MW.

Lucrarea, „la cheie”, a fost executată de către asocierea SC General Me.El Electric SRL şi SC Electro-Alfa International SRL, iar diriginte de şantier a fost Popp & Asociaţii Management.

„SAPE şi-a propus o nouă strategie, care reflectă planurile de creştere a companiei şi care vizează continuarea activităţii de administrare a participaţiilor statului în companii energetice, dar şi dezvoltarea în domeniul producerii şi stocării energiei electrice. Viziunea noastră în ceea ce priveşte investiţiile este pe termen lung. Urmărim o dezvoltare sustenabilă a companiei, prin realizarea unui mix energetic echilibrat de producţie – regenerabile şi gaz natural –, împreună cu stocare. Obiectivul SAPE este să devină un jucător important nu numai pe piaţa de energie din România, ci şi din regiune, cu o capacitate instalată din surse eoliene şi fotovoltaice de 100 – 150 MW şi pe gaze naturale de 80 MW până în anul 2026, dar şi stocare – în baterii (aşa cum avem aici, la Dârvari), utilizând hidrogenul, prin proiectul “S.A.P.E. Hydrogen 10”, şi, în primul rând, prin cel mai complex proiect al nostru, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj, Tarniţa – Lăpuşteşti”, a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, Preşedintele Directoratului SAPE.

Acesta afirmă că SAPE va continua să construiască sau să preia proiecte în producţia de energie din surse regenerabile, să construiască şi capacităţi de stocare, în baterii, utilizând hidrogenul sau forţa apei.

„Astăzi vorbim de un parc fotovoltaic de cinci megawaţi. Pentru prietenii din presă, ştiu că sunteţi obişnuiţi să scrieţi despre zeci sau sute de megawaţi,  dar de ce este un proiect simbol pentru noi şi pentru echipa SAPE şi pentru România: este primul proiect din PNRR care se închide, deci are finalizare, începe să producă energie verde pentru România. Este un proiect care include o componentă de stocare de un megawatt aşa cum ne dorim să vedem la cât mai multe proiecte din sistemul energetic naţional, şi prin prisma a ceea ce se întâmplă pe piaţa de echilibrare în această perioadă, vedem cât de importantă este stocarea”, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

SAPE mai deţine două parcuri eoliene, CEE Horia (jud. Constanţa), cu o capacitate de 7,5 MW, şi CEE Curcubăta (jud. Alba), cu o capacitate de 15 MW, şi un parc fotovoltaic, Dârvari 1, în com. Valea Călugărească, cu o capacitate de 5 MW.

„Este o mare realizare şi pentru noi. Având o experienţă de peste 30 de ani în domeniu, ne-a ajutat să finalizăm acest parc într-un timp record. Terenurile pe care s-au construit parcurile Dârvari 1 şi Dârvari 2 – pe care îl inaugurăm astăzi -, au fost înainte halde de fosfogips pentru că în apropiere funcţiona Combinatul Chimic Valea Călugărească. Prin construirea acestor parcuri am reuşit ”să înverzim” terenul, să-l ecologizăm şi să montăm centrala de producţie a energiei din surse regenerabile”, a spus Angelica Grindei, manager General ME.EL Electric SRL.

De asemenea, recent, a fost demarat proiectul Titan Power, prin care se va construi o centrală pe gaze, în cogenerare de înaltă eficienţă, în Bucureşti. De asemenea, SAPE este în plină evaluare a ofertelor depuse la licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate şi documentaţiei tehnico-economice pentru realizarea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti.

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie SA (SAPE) s-a înfiinţat în anul 2013, prin divizarea parţială a SC Electrica SA. SAPE a preluat toate drepturile şi obligaţiile din contractele de privatizare ale fostelor companii Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova, Electrica Oltenia şi Electrica Muntenia Sud. Cele mai importante participaţii ale SAPE, în prezent, sunt: Titan Power (67,3%), Indra Soluciones Tecnologias de la Informacion România (49%), PPC Energie (37%), Reţele Electrice Dobrogea (24,9%), Reţele Electrice Banat (24,87%), Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (20%), PPC Energie Muntenia (10%) şi Reţele Electrice Muntenia (10%). SAPE SA are un capital social în valoare de 868.527.790 lei, împărţit pe acţiuni nominative, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare. Actionar unic al este statul roman prin Ministerul Energiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: